Pretrepať a zamiešať! Tak to radia barmani. Staňte sa nimi aj vy s týmito LETNÝMI DRINKAMI
22. 7. 2021, 8:00 (aktualizované: 16. 7. 2024, 3:04)

Zdroj: shutterstock.sk
Letné drinky spoľahlivo naladia chuťové poháriky, zbúrajú bariéry, navodia tú správnu atmosféru. Začať oslavu aperitívom je proste nutnosť.
Svieže letné nápoje pre vás namiešala Petra VONDROVÁ, nadaná barmanka a blogerka, ktorej fantázia sa nekončí pri obligátnom mojite. Garantujeme vám, že tieto kokteily budete chcieť popíjať celé leto.
Time to Thyme
Na 1 drink budete potrebovať: 40 ml becherovky • 10 ml tymianového sirupu • 100 ml redukcie z bieleho vína • 100 ml ružovej limonády Fentimans • čerstvý tymian a lupienky ruží na ozdobenie
Pripravte si vínovú redukciu tak, že 200 ml suchého bieleho vína (napríklad Sauvignon) zvarte na polovicu a nechajte vychladnúť.
Medzitým si pripravte tymianový sirup. Uvarte 2 diely trstinového cukru a 1 diel vody s niekoľkými výhonkami tymianu. Hneď ako sa cukor rozpustí, sirup sceďte a uchovávajte v chlade.
Do šejkra nadávkujte becherovku, tymianový sirup a vínovú redukciu. Doplňte ľadom a pretrepte. Nápoj potom cez sitko prelejte do pohára na biele víno. Pridajte zopár kociek ľadu, dolejte ružovou limonádou Fentimans a premiešajte.
Zdroj: Šárka Babická (časopis Gurmet)
Time to Thyme podávajte ozdobené lístkami ruže a tymianom.
Zdroj: Šárka Babická (časopis Gurmet)
Suché biele víno a bazový sirup chutí skvelo.
Flowers Jug
Na 4 drinky budete potrebovať: 80 ml London Dry Gin • 80 ml bazového sirupu • 80 ml grepového džúsu • 40 ml grepového likéru • 160 ml suchého bieleho vína • jedlé kvety na ozdobenie
Džbán alebo inú vhodnú nádobu s objemom 1 liter naplňte ľadom a dajte do nej všetky ingrediencie. Dobre premiešajte a podávajte ozdobené jedlými kvetmi.

Zdroj: Šárka Babická (časopis Gurmet)
Aperol a gin sú stále veľmi žiadané nápoje. Ochutnajte, ako im to spolu ladí.
Ginnuendo
Na 1 drink budete potrebovať: 40 ml London Dry Gin • 20 ml aperolu • 4 bobule hrozna • 3 lístky bazalky • 100 ml bazovej limonády • hrozno a bazalku na ozdobenie
V pohári typu long (vyšší a užší pohár na miešané nápoje) rozdrvte bobule hrozna a listy bazalky. Potom nadávkujte gin, aperol, pridajte ľad, dolejte bazovou limonádou a drink premiešajte. Podávajte so slamkou ozdobené hroznom a bazalkou.
6 barmanských pravidiel
• Alkohol len kvalitný: Najlacnejší alkohol sa v chuti nápojov nepríjemne odrazí. Gin zvoľte z kategórie London Dry Gin, rum použite z cukrovej trstiny, marhuľovicu zo 100-percentného marhuľového destilátu (veľa značiek je kombináciou marhuľového destilátu a obyčajného liehu).
• Najlepšie sú domáce: Mnohé nápoje vylepšia bylinkové alebo ovocné sirupy. Ich výroba je jednoduchá a použitie všestranné.
• Nepodceňte ľad: Ide o zásadnú prísadu do kokteilov. Majte ho vždy dostatok, lebo teplé nápoje nikomu chutiť nebudú.
• Nenechajte nápoj stáť: Aj kokteily majú svoju životnosť, podobne ako jedlo. A hoci záleží na druhu a spôsobe podávania, i tak pohár vypite do 15 minút. Neskôr sa ľad príliš topí, nápoj sa ohrieva a suroviny začnú spolu reagovať a uvoľňovať chute, ktoré nemusia byť žiaduce. Ak pijete pomalšie, pripravte si polovičnú dávku.
• Slamky nie sú samozrejmosť: Nehodia sa totiž ku všetkému. Veľká časť chuťových buniek sa nachádza v prednej časti jazyka a pokiaľ používate slamku, väčšina nápoja putuje k jeho koreňu, kde vnímate hlavne horkú a kyslú chuť. Nápoj podávaný na kockách ľadu sa pije bez slamky, naopak, pri kokteiloch podávaných na ľadovej drvine sa bez slamky nezaobídete.
• Šejkrujte podľa pravidiel: Šejkrom treba pomerne dynamicky zatrepať, pričom uzáver držte vždy smerom k sebe – v prípade nehody oblejete seba, nie hostí letnej párty. Používajte kovový šejker, z ktorého by vás mali oziabať ruky – tak poznáte, že je hotovo. Nápoj prelejte vždy cez sitko, ktoré zachytí aj malé kúsky ľadu. Šejker môžete nahradiť zaváraninovým pohárom so šraubovacím uzáverom.
Zdroj: Shutterstock
Najlacnejší alkohol sa v chuti nápojov nepríjemne odrazí.