Domáci recept na ZÁZVOROVÝ SHOT: Jeden štamprlík denne odoženie aj CHRÍPKU
4. 11. 2024, 14:00

Zdroj: shutterstock
Zázvor (čerstvý, sušený či kandizovaný) by vo vašej kuchyni cez zimu rozhodne nemal chýbať. Využiť ho môžete pri príprave pikantných orientálnych pokrmov, zahrievacích a zdravých nápojov, alebo pri dochucovaní čalamády či pečiva.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: redakcia Záhradkár
Ďumbier lekársky (Zingiber officinale) je aromatická rastlina, z ktorej sa na kulinárne použitie odkrajuje dužinatý vetvený podzemok. Pod tenkou žltohnedou šupkou sa skrýva pálčivá výrazná aróma pripomínajúca citrón.
Vyrazte na nákup
Čerstvý zázvor dnes bežne zoženiete u vietnamských predajcov a v supermarkete. Pri jeho nákupe venujte pozornosť predovšetkým jeho váhe a šupke. Mladé kusy poznáte podľa pevnej hladkej šupky. Uchovať ho môžete v chladničke, vydrží tam až dva týždne. V kuchyni ho potom uplatníte v zeleninových jedlách, vyprážaných a dusených pokrmoch z hydiny, v nápojoch a pri pečení. Starší zázvor poznáte podľa vláknitejšej štruktúry a nižšej váhy.
Zdroj: Shutterstock
Zázvor zvyšuje imunitu a dodáva energiu, ibaže sa ťažko čistí.
Spôsoby využitia
Okrem čerstvého zázvoru môžete v kuchyni využiť aj zázvor sušený, mletý a nakladaný. Celý usušený koreň je využiteľný do octov a olejov, nedá sa však porovnávať s čerstvým. Mletý sušený zázvor je súčasťou množstva koreniacich zmesí, napríklad karí. Sám o sebe má pieskovú farbu a využijete ho predovšetkým na pečenie sladkých pokrmov, sušienok a perníčkov.
Zdroj: Shutterstock
Má jemnejšiu chuť ako čerstvý podzemok, ale v receptoch ho za čerstvý zázvor nenahradzujte, dosiahli by ste úplne odlišnú chuť.
Pikantné sladkosti
Nakladaný zázvor je tradične podávaný k sushi, teda predovšetkým ten japonský, ktorý nie je tak pikantný. Existuje aj čínsky druh nakladaného zázvoru, s pálivou chuťou v sladkokyslom náleve. Ak máte chuť na sladké, môžete pokrájaný zázvor kandizovať v hustom cukrovom roztoku a potom ho obaliť v kryštálovom cukre. Kandizované kúsky cmúľajte ako cukríky, vďaka ich liečivým schopnostiam tak uľavíte boľavému krku.
Zdroj: Shutterstock
Najlepšie ho očistíte lyžicou.
Proti kašľu
V období chrípok si spomeňte na liečivú silu zázvorových silíc a pripravte si povzbudzujúci zahrievací nápoj. Budete potrebovať: 1 a pol lyžičky nahrubo nastrúhaného čerstvého zázvoru, 1 liter vody, 1 polievkovú lyžicu čierneho čaju, med a citrón podľa chuti. Do dostatočne veľkej sklenenej kanvice nasypte čierny čaj a nastrúhaný zázvor. Zalejte litrom horúcej, ale nie vriacej vody a nechajte asi 8 minút lúhovať. Potom preceďte a podávajte ochutené medom a citrónom.
Zdroj: Shutterstock
Zázvor je výborné prírodné antibiotikum, no v chladničke ho radšej neskladujte.
Zázvorový shot
Budete potrebovať: čerstvý koreň ďumbiera (zázvoru) • pomaranče • citróny • med
Zdroj: shutterstock
Zázvor, má nevídané protizápalové účinky. Zmierňuje bolesť hlavy, nachladnutie, chrípku a pomáha pri žalúdočných problémoch. Môže za to látka gingerol, ktorú zázvor obsahuje.
Korene zázvoru najprv dôkladne očistite pomocou čajovej lyžičky alebo ostrého noža. Nakrájajte na menšie kúsky a odšťavte alebo pomixujte v mixéri. Hustú hmotu preceďte cez gázu do väčšej misy a zrieďte pridaním pomarančovej a citrónovej šťavy. Chuť shotu zjemníte pridaním medu. Hotový nápoj nalejte do fliaš a skladujte v chladničke po dobu 5 až 7 dní. Denne vypite iba jeden štamprlík, inak by mal nápoj negatívny vplyv na žalúdok.
Kandizovaný zázvor
Na asi 300 g budete potrebovať: 300 g čerstvého olúpaného zázvoru • 1,2 kg krupicového cukru
Zázvor nakrájajte na tenšie plátky. V kastróliku ich zalejte vodou, priveďte do varu a na miernom ohni ich nechajte odkryté približne hodinu variť, aby zázvor zmäkol. Vodu zlejte. Cukor zvarte so 600 ml vody. Až sa rozpustí, pridajte zázvor a polozakrytý (aby mohla unikať para) nechajte na miernom ohni variť ešte približne hodinu.
Zdroj: shutterstock
Pár kúskov kandizovaného zázvoru utíši začínajúcu bolesť v krku lepšie ako drahé pastilky, zapáli zažívacie problémy aj nastupujúcu migrénu, a navyše skvele chutí!
Potom ho odkryte a varte ďalšiu hodinu až hodinu a pol na miernom ohni, až sa takmer všetka tekutina odparí. Po uvarení dajte zázvor uschnúť na plech vyložený papierom na pečenie. Ak sa na ňom vytvorí tvrdá skryštalizovaná cukrová krusta, ešte teplú ju z jednotlivých kúskov zázvoru odstráňte. Takto pripravený zázvor by mal konzistenciou pripomínať gumové cukríky. Skladujte ho v dobre uzatvárateľnej nádobe, kde vydrží minimálne rok.
Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.