Oplatí sa! Naučte sa využívať silu pŕhľavy. Dodá zdravie vám aj vašej záhrade. Máme pre vás rýchle tipy a recepty.
Zdroj: shutterstock.com
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku

Pŕhľava dvojdomá (Urtica dioica) sa v ľudovom liečiteľstve používa už celé stáročia. Na Slovensku máme veľké šťastie, že sa tu vyskytuje hojne a je dostupná každému, kto chce využiť jej úžasné liečivé účinky.
Zbierajte ju len na čistých, neznečistených miestach a nezabudnite na hrubé rukavice, aby ste si chránili ruky. Ideálne je zberať pŕhľavu na jar, keď sú jej mladé výhonky v plnej sile. Vyberte si dopoludňajšie hodiny a suché počasie.
Samozrejme, pŕhľava je najlepšia čerstvá a jej využitie v kuchyni nájdete pri príprave pesta, polievok, šalátov či obľúbených smoothies.
Ak ju chcete uskladniť, tak jej listy vysušte na tmavom, suchom a dobre vetranom mieste. Sušená bylina je vhodná na čaj či zápary.
Zdroj: Shutterstock
Aj sušená má svoju silu. V sušičke môžete sušiť pri teplote do 40 °C.
Naučte sa ju používať
Najjednoduchší a zároveň vynikajúci spôsob, ako využiť silu čerstvej či sušenej pŕhľavy, je dopriať si z nej čaj. Ten má skvelé detoxikačné účinky a celkovo posilňuje organizmus. Podporuje krvotvorbu a môže prispieť k lepšiemu tráveniu, pričom pomáha znížiť pocit únavy. Vyskúšať však môžete oveľa viac tipov a receptov na obohatenie jedálneho lístka aj využitie v záhrade.
Zdroj: shutterstock.com
Pomôže aj s jarnou únavou.
- Pridajte ju do placiek
Nasekané čerstvé listy môžete pridať do cesta na zemiakové placky. - Do smoothie
Čerstvé listy pridajú ešte viac vitamínov. - Do nátierok
Čerstvé listy sparené horúcou vodou pridajte do tvarohových či maslových nátierok.
Sirup z mladej pŕhľavy
- Potrebujete
- 70 kusov mladej pŕhľavy
- 3 kg trstinového cukru
- 3 l vody
- 70 g kyseliny citrónovej
- 1 biocitrón
Citrón nakrájajte na kolieska. Do hrnca dajte vodu a pridajte opláchnuté pŕhľavy. Pridajte citrón a chvíľu varte. Keď začne vrieť, odstavte a prikryte pokrievkou. Nechajte jeden deň lúhovať. Potom preceďte cez sitko a šťavu dajte opäť variť. Pridajte cukor a kyselinu citrónovú a dôkladne rozmiešajte.
Dajte pozor, aby sa šťava len ohrievala, nemala by sa opäť variť. Ak by sa na povrchu tvorila pena, tak je vhodné pomocou ju sitka odstrániť. Keď sa cukor a kyselina rozpustia, môžete ňou naplniť sklenené fľaše. Sirup pridávajte do vody alebo ho užívajte po lyžičke.