Neskorá jeseň a skorá jar je na zber liečivých koreňov ideálna. Nakoľko rastliny nemusia míňať drahocennú energiu na rast, všetka blahodárna sila sa sústreďuje práve v podzemnej časti. Okrem púpavy, kostihoja či chrenu, nezabudnite na zázračný koreň lopúcha, ktorý vás prekvapí nielen zemitou sladkou chuťou a chrumkavou štruktúrou, ale aj svojimi protizápalovými a antibakteriálnymi účinkami.

- Ako ho spracovať?
Síce korene lopúcha vydržia na dobre vetranom chladnom mieste čerstvé niekoľko mesiacov, praktickejšie je si ich nasušiť. Vždy ich dobre očistite, následne ošúpte, nakrájajte na tenké plátky a sušte v sušičke pri maximálnej teplote 40 °C po dobu niekoľko hodín. Skladujte ich vo vzduchotesnej nádobe na suchom a chladnom mieste.
