Vlašské orechy sa zväčša zbierajú v období, keď už je opad orechového lístia v plnom prúde. Orechy sami postupne padajú na zem, prípadne sa zvyknú "obíjať". Robte to však opatrne, aby ste strom nepoškodili.
Zároveň tak zaručíte, že oberiete len zrelé orechy, tie nedozreté na strome ešte vydržia.

Po zbere ponechajte orechy v škrupinách dosušiť aj mesiac či dva. Miestnosť by mala byť teplá a suchá, ideálna teplota sa pohybuje okolo 20 až 25 °C.
- Ideálne miesto!
- Orechy vysypte na plech v jednej vrstve, prípadne ich sušte v sitách, sieťach či v košoch a pravidelne úrodu premiešajte.

Jadra zo škrupín vyberajte až po dosušení, ide to ľahšie. Ak však chcete skladovať orechy čo najdlhšie, pamätajte, že dlho vydržia ešte ukryté v škrupinách.
Nedosušené orechy môžu začať plesnivieť.
