Aktuálny je v čase, keď sú ovocné stromy bez listov, teda počas vegetačného pokoja. Je to obdobie približne od decembra do marca podľa toho, ako sa vyvíja počasie. Najvhodnejšie je však s rezom začať po prechode hlavných mrazov, teda v predjarí, keď je predpoklad, že teplota už neklesne pod –10 °C, aby ste minimalizovali riziko namrznutia rezných rán.
Rez ukončite na začiatku pučania, keď v stromoch opäť začína aktívne prúdiť miazga. Režte výlučne v dňoch bez mrazu, optimálne je, ak sa teplota pohybuje v rozmedzí 2 až 5 °C.
Zimný (predjarný) rez môže byť podľa vývinového štádia stromov rezom výchovným – tvarovacím (zahŕňa aj rez po vysadení), udržiavacím (reguluje rodivosť) alebo zmladzovacím, ak pestujete staršie stromy, ktorým treba obnoviť vegetatívny rast a zvýšiť kvalitu plodov. Na dosiahnutie želaného pestovateľského tvaru, intenzity rastu a správnej rodivosti však len rez nestačí. Preto počas vegetácie zodpovedne uplatňujte aj ďalšie pestovateľské opatrenia, ako je vyrovnaná výživa, závlaha či ochrana proti chorobám a škodcom.
https://zahradkar.pluska.sk/gal/uzitkova-zahrada/nezanedbajte-dolezity-zimny-rez-pre-toto-ho-treba-vykonatPresvetlite koruny
Príliš hustá koruna poskytuje vhodné prostredie na rozvoj chorôb a škodcov. Hlavným cieľom zimného rezu je preto jej presvetlenie odstránením príliš zahusťujúcich konárov alebo takých, ktoré rastú do jej stredu alebo sa nevhodne križujú. Ako prvé však odstráňte všetky suché, choré a poškodené konáre, o ktorých získate dobrý prehľad v čase, keď sú stromy bez listov. Potom odrežte nežiaduce tenké výhonky rastúce kolmo nahor – vlky.
Väčšie konáre režte na konárový krúžok tesne pri kmeni, a to tak, že najskôr odpíľte konár asi 10 cm od kmeňa a až potom dopíľte zvyšok. Ranu ošetrite. V presvetlenej korune bude dostatok svetla, čo podporí rast zdravých výhonkov a listov, ako aj vývin zdravých, dobre vyfarbených plodov správnej veľkosti a chuti.

Myslite na zákonitosti rastu
Pri zimnom reze je dôležité poznať a uvedomiť si niektoré zákonitosti rastu ovocných drevín. Častá chyba je každoročné skracovanie jednoročných výhonkov. Takto docielite ovocinársky neprijateľný, metlovitý vzrast stromu, čo so sebou prinesie okrem nízkej produkcie veľa zbytočných rezných rán. Samozrejme, skracovaniu niektorých jednoročných výhonkov sa, a to hlavne pri výchovnom reze, nevyhnete. Režte však s rozumom na púčik smerujúci von z koruny alebo použite dvojstupňový sektorový rez, ktorý sa osvedčil aj pri kôstkovinách.