Reklama

Semienka dokážu POTRÁPIŤ: Možné riešenia, ak z priamych výsevov NEVZCHÁDZAJÚ

Kvalitné osivo vo vlhkom výsevnom substráte bez problémov vyklíči. Ak chcete tento proces urýchliť, semienka namočte.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Najčastejšie príčiny zlého klíčenia semien sú nekvalitné osivo, nízka či vysoká teplota, nedostatok vlahy, príliš hlboký výsev, príliš krátka doba od výsevu.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    RECEPT: Bylinkový ČAJ na zlepšenie klíčivosti SEMIEN
    Zdroj: Klára LAPINOVÁ

    Jarné vysievanie

    Najjednoduchšou metódou, ako sa rýchlo dostať k zdroju prvých vitamínov, je výsev priamo na hriadky. Zo zeleniny možno za otužilce považovať špenát, reďkovku, šalát, mrkvuhrach. Vysievať na hriadky ich môžete od začiatku marca. Keď sa denné teploty ustália okolo 15  °C, nastáva čas pustiť sa do diela. Hriadky stačí zľahka prekypriť do hĺbky približne 25 cm a upraviť hrabľami. Ich optimálna šírka je 120 cm a jednotlivé riadky zeleniny by mali byť od seba vzdialené 20 cm. Hĺbka výsevu sa obvykle riadi podľa veľkosti semien tiež podľa typu pôdy. Väčšie semená vysievajte hlbšie, v ťažkých pôdach vysievajte plytšie.

    Zdroj: shutterstock

    Staršie, ale aj minuloročné osivo mohlo stratiť klíčivosť v dôsledku nepriaznivých skladovacích podmienok. Avšak táto schopnosť sa semenám znižuje aj prirodzene. Najdlhšiu životnosť majú uhorky, tekvica, rajčiaky, zatiaľ čo krátku trvácnosť má cibuľa či pažítka.

    Zdroj: shutterstock

    Prečo nevzchádza zelenina z priameho výsevu?

    1. Nesprávna teplota: Takmer každý druh má iné obdobie výsevu. Ak je pôda ešte príliš chladná, semená nevzchádzajú. Riaďte sa údajmi na obale. Tam sa dozviete, ktoré obdobie je na vysievanie najvhodnejšie.

    2. Zle pripravená pôda: Jemné mladé korienky nedokážu preraziť tvrdú pôdu. Odstráňte kamene a staré korene. Zrýľujte pôdu do hĺbky jedného rýľa a pred vysievaním ju dohladka uhrabte. Ťažkú a piesočnatú pôdu by ste mali popredu vylepšiť.

    3. Nedostatok vlahy: Klíčiace rastliny nemajú žiadnu zásobáreň vody. Rovnomernú vlhkosť treba teda udržiavať prostredníctvom koreňov. Po vysiatí semien je nevyhnutnosťou pravidelné zalievanie, a to nielen v suchých dňoch.

    4. Semená nepremrzli: Niektoré semená (medvedí cesnak, ruta voňavá, šalvia lekárska, mak siaty) potrebujú na vyklíčenie periódu chladu. Klíčivosť dosiahnete tým, že im ju umelo vytvoríte. Uložte ich na dva až tri týždne do chladničky a až potom vysievajte.

    5. Odplavil ich dážď: Prudké prehánky aj dlhodobý dážď môžu zaplaviť hriadky a vyplaviť semená. Pod priehľadným fóliovým tunelom je výsadba chránená pred dažďom, neskorými mrazmi aj vetrom. Parenisko tiež poskytne ochranu.

    Odolné semienka

    Obaly semien a látky v nich obsiahnuté majú za úlohu chrániť semeno rastliny pred predčasným klíčením. Dôvod je prostý, aby semeno nezačalo klíčiť hneď, ako sa prvýkrát a možno omylom dostane do kontaktu s vodou, ale aby sa prebralo k životu až potom, ako si "ujasní", že sú podmienky pre vznik novej rastliny naozaj priaznivé. Preto trvá určitý čas, kým ku klíčeniu v pôde dôjde. Semienko sa začne pomaly otvárať a mladá rastlinka predierať k životu. Tento proces urýchlite tak, že osivo namočíte do vody so želanými vlastnosťami, prípadne do funkčného roztoku.

    Zdroj: shutterstock

    Petržlen, rovnako ako mrkvu, môžete pestovať na hrobčekoch. Získate tak lepšie a vyrovnanejšie korene, ktoré výrazne profitujú z nakopčenej štruktúrnej pôdy. Pri siati využite značkovacie plodiny, napríklad reďkovku.

    Prírodné odvary

    Kupované osivo je ošetrené tak, aby bolo odolné voči chorobám, a zároveň zásobilo vznikajúcu rastlinku dostatkom živín. Pri výseve vlastného osiva môžete jednoduchým spôsobom vlastnosti zlepšiť. Odvar z dubovej kôry, ktorý, prirodzene, necháte vychladnúť na potrebnú teplotu, účinne zmäkčuje obaly tvrdých semienok. Odvar z rumančeka je zasa účinným prostriedkom proti pliesňam a baktériám, ktoré by osivo v pôde znehodnotili. Živinami zásobí rodiacu sa rastlinku vývar z prasličky roľnej. Rastlinky, ktoré potrebujú dostatok vápnika, poteší vývar z vaječných škrupín.

    Zdroj: shutterstock

    Semenám mnohých druhov zeleniny prospieva pred vysievaním namáčanie.

    Problematický petržlen

    Petržlen aj za optimálnych podmienok vzchádza niekoľko týždňov. Môžu za to v semenách obsiahnuté siličité látky furokumaríny, ktoré nielenže bránia klíčeniu okolitej buriny, ale i zamedzujú rýchle klíčenie petržlenových semien samotných. Ich degradácia je postupná a vyžaduje určitý čas. Semená počas dlhého klíčenia môže ohroziť preschnutá pôda, na povrchu ktorej sa vytvorí tvrdá kôra, ktorú klíčiaca rastlinka nedokáže preraziť. Ďalej zhoršená kvalita pôdy s nedostatočným obsahom humusu, čo je v poslednom období zapríčinené s obmedzeným chovaním domácich zvierat a nemožnosťou vyhnojiť pôdu maštaľným hnojom. Spomedzi škodcov najviac škodia slizniaky a mravce, ktoré často zlikvidujú semenáčiky ešte skôr, ako ich klíčenie vôbec spozorujete.

    Zdroj: shutterstock

    Ak použijete predklíčené osivo, musíte mu zabezpečiť optimálne podmienky, nesmú premrznúť ani preschnúť. Výhodou je, že semienka sú „nabudené“, majú vyplavené inhibičné látky a klíčia podstatne rýchlejšie.

    Nedajte sa odradiť

    Petržlen sa zaraďuje do druhej trate, vyžaduje pôdu v starej sile, teda druhý až tretí rok po organickom hnojení. Treba zaistiť, aby semená mali počas celého obdobia klíčenia dostatok vlahy a na povrchu pôdy sa nevytvoril prísušok. Využite skorú sejbu, keď ešte môžu semená využiť dostatok pôdnej vlahy. Rizikom sú iba náhle dlhodobejšie poklesy teplôt pod bod mrazu. Nastlanie hriadky bielou netkanou textíliou pomôže udržať optimálnu vlhkosť pôdy a zároveň ochráni semenáčiky pred prízemným mrazíkom. Ak hriadku s petržlenom začnete polievať, musíte ju udržať vlhkú až do vyklíčenia semenáčikov. Proti mravcom a slizniakom zasiahnite niektorým z registrovaných prípravkov, no dodržte vhodný čas aplikácie a ochrannú lehotu. Petržlen (aj vňaťový) sejte na hriadku, na ktorej ste aspoň štyri roky nepestovali koreňovú zeleninu.

    Zdroj: shutterstock

    Petržlen sejte zavčasu, v prípade nástupu neskorších jarných mrazov použite bielu netkanú textíliu a hriadku nepolievajte. Nechajte to na prírodu.

    Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.

    Autor článku

    Redaktorka časopisu Záhradkár, záhradníčka a milovníčka zvierat v jednej osobe. Prírodu, ako majstrovské Božie dielo najradšej poznávam všetkými zmyslami. Očami obdivujem nekonečnú paletu farieb, ušami vnímam usilovné opeľovače, cez nos prúdia originálne vône kvetov a na jazyku sa rozplýva sladká chuť ovocia. Od malička som mala k záhradkárčeniu blízko a vďaka mojim starým rodičom som spoznala, aká dôležitá je láska k vlastnej pôde.