Reklama

Sú zdravé, no buďte opatrní: Pozor na TÝCHTO 5 potravín! Jedna vám môže ZVÝŠIŤ tlak

S ktorými potraviny opatrne?

Zdroj: Shutterstock

Reklama
záhradkár logo

redakcia Záhradkár

Kolektív autorov

Držať krok s najnovšími trendmi zdravej výživy nie je jednoduché, tajomstvo však spočíva v rovnováhe. To, že budete konzumovať veľké množstvo zdravých jedál, vám môže namiesto úžitku skôr uškodiť. Tu je 5 potravín, ktoré i keď sa považujú za zdraviu prospešné, nemali by ste to s nimi preháňať.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    VITAMÍNY V POTRAVINÁCH: Kde ich nájsť a na čo sú dobré?
    Zdroj: Canva

    1. Kombucha

    Kombucha je vďaka procesu fermentácie nesmierne prospešná pre zdravie čriev. To, ako sú čreva zdravé, zohráva kľúčovú úlohu pri priberaní, fungovaní mozgu, spánku a hormónoch. S kombuchou by sme to však nemali preháňať, a to práve kvôli cukru, ktorý obsahuje. Hoci je v malom množstve v poriadku, jeho nadmerné užívanie môže prispieť k nechcenému nárastu hmotnosti či energie.

    2. Kokosový olej

    Tvrdenia o kokosovom oleji sa menia z týždňa na týždeň, a tak niet divu, že sme z neho všetci zmätení. Pri varení je prospešný, pretože znesie vyššie teploty, v surovom stave má protizápalové a antibakteriálne vlastnosti a vyznačuje sa vysokým obsahom nasýtených tukov. Kľúčovým nasýteným tukom v kokosovom oleji je kyselina laurová, ktorá pomáha zvyšovať dobrý cholesterol a znižovať ten zlý. S kokosovým olejom taktiež opatrne, pretože má obrovskú energetickú hustotu, a preto sa neodporúča konzumovať ho po lyžičkách.

    3. Tuniak

    Tuniak je skvelým zdrojom bielkovín a omega-3 mastných kyselín, ktoré sú nevyhnutné pre fungovanie mozgu. Nemal by sa však konzumovať v nadmernom množstve, pretože obsahuje veľa ortuti. Takisto však obsahuje selén, ktorý pomáha viazať ortuť a zabraňuje jej vstrebávaniu. Jeho obsah však závisí od toho, odkiaľ ryba pochádza. Ryby s nízkym obsahom selénu často obsahujú viac ortuti, a preto je nadmerná konzumácia tuniaka rizikovým faktorom toxicity. Odporúča sa jesť maximálne trikrát týždenne.

    4. Údený losos

    Údený losos je skvelým zdrojom bielkovín a taktiež omega-3 mastných kyselín, ktoré sú dobré aj pre zdravie kĺbov a znižujú riziko neurodegeneratívnych ochorení. Neodporúča sa však konzumovať viac ako 2 porcie týždenne, pretože má vysoký obsah soli, a tá môže prispieť k vysokému krvnému tlaku. Losos obsahuje aj malé množstvo ortuti a v nadmernom množstve môže byť rizikovým faktorom toxicity.

    5. Vajcia

    Vajcia sú dobrým zdrojom bielkovín, zdravých tukov a vitamínu D, ktorý je veľmi zložité získať zo stravy. Už roky sa diskutuje o tom, či vajcia zvyšujú cholesterol. Súčasný výskum však naznačuje, že zvyšujú práve ten dobrý cholesterol. Ako väčšinu potravín by sme ich však nemali konzumovať v nadmernom množstve. Odporúča sa jesť maximálne dve vajcia denne s tým, že aspoň dva dni v týždni by sme sa im mali vyhnúť.

    Autor článku

    redakcia Záhradkár

    Kolektív autorov
    Sme tím vášnivých záhradkárov, ktorí sa delia o svoje vedomosti a lásku k záhradníctvu. Našim cieľom je prinášať odborné rady, praktické skúsenosti, inšpiráciu a aktuálne trendy v oblasti úžitkových i okrasných záhrad a všetkého, čo súvisí s rastlinami.