Sú zdravé, no buďte opatrní: Pozor na TÝCHTO 5 potravín! Jedna vám môže ZVÝŠIŤ tlak
4. 4. 2024, 6:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:41)

Zdroj: Shutterstock
Držať krok s najnovšími trendmi zdravej výživy nie je jednoduché, tajomstvo však spočíva v rovnováhe. To, že budete konzumovať veľké množstvo zdravých jedál, vám môže namiesto úžitku skôr uškodiť. Tu je 5 potravín, ktoré i keď sa považujú za zdraviu prospešné, nemali by ste to s nimi preháňať.

Zdroj: Canva
1. Kombucha
Kombucha je vďaka procesu fermentácie nesmierne prospešná pre zdravie čriev. To, ako sú čreva zdravé, zohráva kľúčovú úlohu pri priberaní, fungovaní mozgu, spánku a hormónoch. S kombuchou by sme to však nemali preháňať, a to práve kvôli cukru, ktorý obsahuje. Hoci je v malom množstve v poriadku, jeho nadmerné užívanie môže prispieť k nechcenému nárastu hmotnosti či energie.
2. Kokosový olej
Tvrdenia o kokosovom oleji sa menia z týždňa na týždeň, a tak niet divu, že sme z neho všetci zmätení. Pri varení je prospešný, pretože znesie vyššie teploty, v surovom stave má protizápalové a antibakteriálne vlastnosti a vyznačuje sa vysokým obsahom nasýtených tukov. Kľúčovým nasýteným tukom v kokosovom oleji je kyselina laurová, ktorá pomáha zvyšovať dobrý cholesterol a znižovať ten zlý. S kokosovým olejom taktiež opatrne, pretože má obrovskú energetickú hustotu, a preto sa neodporúča konzumovať ho po lyžičkách.
3. Tuniak
Tuniak je skvelým zdrojom bielkovín a omega-3 mastných kyselín, ktoré sú nevyhnutné pre fungovanie mozgu. Nemal by sa však konzumovať v nadmernom množstve, pretože obsahuje veľa ortuti. Takisto však obsahuje selén, ktorý pomáha viazať ortuť a zabraňuje jej vstrebávaniu. Jeho obsah však závisí od toho, odkiaľ ryba pochádza. Ryby s nízkym obsahom selénu často obsahujú viac ortuti, a preto je nadmerná konzumácia tuniaka rizikovým faktorom toxicity. Odporúča sa jesť maximálne trikrát týždenne.
4. Údený losos
Údený losos je skvelým zdrojom bielkovín a taktiež omega-3 mastných kyselín, ktoré sú dobré aj pre zdravie kĺbov a znižujú riziko neurodegeneratívnych ochorení. Neodporúča sa však konzumovať viac ako 2 porcie týždenne, pretože má vysoký obsah soli, a tá môže prispieť k vysokému krvnému tlaku. Losos obsahuje aj malé množstvo ortuti a v nadmernom množstve môže byť rizikovým faktorom toxicity.
5. Vajcia
Vajcia sú dobrým zdrojom bielkovín, zdravých tukov a vitamínu D, ktorý je veľmi zložité získať zo stravy. Už roky sa diskutuje o tom, či vajcia zvyšujú cholesterol. Súčasný výskum však naznačuje, že zvyšujú práve ten dobrý cholesterol. Ako väčšinu potravín by sme ich však nemali konzumovať v nadmernom množstve. Odporúča sa jesť maximálne dve vajcia denne s tým, že aspoň dva dni v týždni by sme sa im mali vyhnúť.