Tieto poznáte? Tipy, triky a zlepšováky našich BABIČIEK do záhrady
16. 1. 2025, 8:00

Zdroj: shutterstock
Hnojivá i postreky a ďalšie triky našich babičiek pre krajšiu a chutnejšiu úrodu. Pripomeňte si niektoré z nich a vyskúšajte ich v novej sezóne.
Zdroj: iStock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku

1. Pivo na slizniaky
Do nádob nalejte pivo a zakopte ich tak, aby ich okraj bol na úrovni pôdy. Slizniaky sa do piva priplazia a už neodídu.
2. Strúhané mydlo proti voškám
Postrek, ktorý odpudzuje vošky aj iné škodce si pripravíte jednoducho. Rozpustite trochu strúhaného mydla v teplej vode a takto pripravený roztok nastriekajte na rastliny.
Zdroj: iStock
Mydlom vyhrali aj nad voškami.
3. K zemiakom vysaďte chren
Do blízkosti zemiakov je veľmi vhodné vysadiť chren, pretože pomáha odháňať nepríjemnú pásavku zemiakovú a celkovo zlepšuje úrodu zemiakov.
4. Hnojte popolom
Drevený popol obsahuje draslík, vápnik a ďalšie minerály, ktoré sú skvelé pre záhradné pôdy. Posypte ho okolo rastlín, ktoré potrebujú viac živín, napríklad paradajky.
Zdroj: shutterstock
Drevený popol, ktorý často považujeme za zbytočný odpad, má prekvapivo široké využitie v domácnosti aj záhrade.
5. Do blízkosti uhoriek vysejte kôpor
Pomôže ich ochrániť pred škodcami. Uhorkám nezabudnite pridať oporu a môžete ich nastlať slamov alebo netkanou textíliou.
6. Mlieko a voda aj na rajčiaky
Aby rajčiaky dobre rástli a boli odolnejšie voči chorobám, zmiešajte 2,5 dl mlieka s 2 l vody. Týmto roztokom postriekajte stvol rajčiaka. Postrek je dobré vykonávať raz za 7 dní.
Zdroj: Shutterstock
Vyskúšajte postrek našich predkov.
7. Seno na mulčovanie
Na ochranu pôdy a udržiavanie vlhkosti používajte suché seno alebo slamu ako mulč okolo rastlín. To zabraňuje vysychaniu a rastu buriny.
8. Pre krajší karfiol
Asi 5–7 dní pred zberom karfiolu je vhodné hlávky zakryť kapustným listom. Keď na ne nebude svietiť slnko, získajú výraznejšiu bielu farbu a lepšiu chuť.
Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.