Plody
- Ruže šípovej: šípky ako typický plod jesene sú veľmi bohaté na vitamín C. Zberať ich môžete až do mrazov, pričom skúsené bylinkárky a naši predkovia hovorili, že najlepšie sú až po prvých mrazoch. Sú vhodné na čaj, ktorý posilní imunitu. Pôsobia aj mierne močopudne, preto sú vhodné aj pri chorobách močových ciest. Okrem čaju sa z nich ale pripravujú lekváre, kompóty, sirupy, šípkové víno, likér alebo šípkový prášok. Šípky sú jedným z najlepších prírodných liekov proti paradentóze a chorobám ďasien, pomáhajú aj pri nachladnutí a pri kŕčových žilách.
- Borievky: kedysi sa pražili a používali ako náhrada kávy. Najznámejším využitím plodov borievky obyčajnej je ale borovička a gin. Avšak používajä sa aj do jedla, hlavne do omáčok k divine. Sú plné flavonoidov, pôsobia močopudne, majú dezinfekčné účinky. Pozor, môžu podráždiť kožu!
- Trnky: nedozreté trnky majú trpkú chuť, tá sa však vytratí po prvých mrazoch, preto je so zberom dobré počkať. Sú bohaté na vitamín C, triesloviny a pektíny, preto sú vhodné aj pre prípravu marmelád. Z trniek sa vyrábalo aj dezertné trnkové víno, lekvár, likéry alebo pálenka.
- Jarabiny: v surovom stave sú mierne jedovaté, ale po spracovaní poslúžia ako chutné džemy či kompóty. Aj keď po tepelnej úprave strácajú vitamín C, plody jarabiny si zachovávajú ďalšie pozitívne vlastnosti. Dobre poslúžia pri problémoch močových ciest, zbavia vás obličkových kameňov, využívajú sa pri reumatizme a podporujú trávenie.
Semená - Duba: plody duba, čiže žalude, kedysi patrili do jedálnička našich predkov. Sú bohaté na rastlinné oleje a pražené sa používali ako prísada do kávy. Dnes poznáme už aj žaluďovú múku, z ktorej sa kedysi piekol chlieb.
- Pagaštanu konského: gaštany vraj odháňajú zlú energiu, majú silu liečiť, konská masť je vhodná pri reume, bolestiach kĺbov a svalov či šliach. Pagaštan pôsobí v podobe odvarov aj na omrzliny, hemoroidy, proti kŕčovým žilám, na opuchy aj proti bolestiam. Pozor, pagaštan konský nie je jedlý!
Korene
- Ibiša lekárskeho: korene nazbierané v novembri sa očistia a rýchlo usušia. Pôsobí pri zápaloch, pomáha pri odkašliavaní či angíne. Ibiš je chránený, preto jeho koreň vo voľnej prírode určite nevykopávajte.
- Archangeliky lekárskej: sušený je vhodný na prípravu čaju. Podobne ako plody, aj ten pomáha zmierniť plynatosť a kŕče pri trávení, podporuje tvorbu moču a je prevenciou pri vzniku močových kameňov, má protizápalové účinky a upokojuje podráždený žalúdok. Vyrobiť si z nich môžete aj domáci bylinný likér.
- Čakanky obyčajnej: má mierne laxatívne účinky, koreň podporuje látkovú výmenu a funkciu pečene, pôsobí priaznivo na tvorbu a vylučovanie žlče, používa sa pri žalúdočných ťažkostiach a zápche, pôsobí v tráviacej sústave protizápalovo. Môžete odvar z koreňa použiť kako obklad na kĺby ekzémy, vredy či vyrážky. Z koreňa sa vyrába aj nápoj, ktorý nahrádza kávu.

zdroj: shutterstock