Prečo zberať jahňady z liesky? Naučte sa využiť ich plný potenciál pre zdravie
9. 2. 2025, 14:00

Zdroj: Shutterstock
Jahňady liesky sa dajú sušiť do zásoby na čaj. Čerstvé sú zaujímavé máčané v kvalitnej čokoláde. V minulosti, v časoch nedostatku, boli jahňady sušené, mleté a pridávané do múky pri pečení chleba.
Lieska obyčajná (Corylus avellana) je vysoký ker alebo nízky strom. Je jednodomým stromom, kde na jednej rastline nájdete samičie aj samčie kvety. Samičie kvety sú nenápadné púčikovité súkvetia a spoznáte ich podľa červených vyčnievajúcich blizien v chumáčikoch. Samčie sú jahňady. Plodom je oriešok s vysokým podielom oleja, cukrov, minerálnych látok, vitamínov.
Zdroj: Shutterstock
Ešte v 19. storočí, v čase nedostatku potravy ľudia na našom území zberali kvitnúce jahňady liesok, vysušili ich, pomleli a zmiešali s obilnou múkou. Z nej potom piekli chlieb.
Zberajú sa oriešky, listy aj jahňady, často už vo februári. Jahňady môžu byť nutrične výdatným doplnkom v skorej jari a môžu podporiť imunitu. Pri jarnom zbere jahniad z liesky treba myslieť na to, že sú jedným z prvých zdrojov potravy pre včely, zberajte malé množstvo. Zberajte ich tesne pred sypaním peľu. V tejto fáze sú šťavnaté, obsahujú rôzne zdraviu prospešné látky, veľa bielkovín, minerálov, vitamínov. Prečisťujú krv, podporujú látkovú premenu, priaznivo pôsobia pri chudnutí. Majú protizápalový účinok a obsahujú alantoín, ktorý pomáha hojiť rany a jazvy sa stávajú menej viditeľné. Uvarte si čaj zaliatím jahniad vriacou vodou a nechajte lúhovať asi 10 minút.