8 trikov, ktoré vedú k dokonalej varenej KUKURICI! Takto bude mäkká a krásne ŽLTÁ
28. 8. 2023, 0:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:39)

Zdroj: shutterstock, archív firiem
Varený klas kukurice je neoddeliteľnou súčasťou snáď všetkých letných vonkajších akcií. Nie je príliš drahý a dokáže ponúknuť skutočnú explóziu chuti. Pokiaľ si však chcete podobnú pochúťku pripraviť doma, potom si musíte osvojiť niekoľko šikovných trikov, ktoré vám s jeho prípravou pomôžu.
Zdroj: Shutterstock
Najchutnejšia je kukurica so svetlo žltými zrnkami. Ak sú skôr biele, nie je dosť zrelá, ak sú tmavo žlté, bude už prezretá a menej sladká.
Zdroj: Shutterstock
Klas očistite a pozorne umyte. Zrnká nestláčajte. Určite ju nevarte v slanej vode, pretože potom jej zrnká stvrdnú. Ani ju nevarte pridlho, stačí asi 10 minúť.
Zdroj: profimedia
Do vody môžete pridať dva-tri kukuričné listy – vraj bude mať krajšiu farbu. Skúsiť môžete aj citrónovú šťavu, ktorú prilejete do vody na varenie, uchová jej peknú žltú farbu.
Zdroj: Shutterstock
Uvarenú posoľte a môžete ju ochutiť maslom. Napríklad bylinkovým. Aj grilovanú kukuricu dochuťte štipkou soli.
Zdroj: archív
Keď si kukuricu na grilovanie predvaríte, ugriluje sa rýchlejšie. Najvhodnejšie je grilovať ju na tácke na grilovanie, alebo zabalenú v alobale a potretú maslom či rastlinným olejom.
Zdroj: Shutterstock
Kukuričné klasy môžete pripravovať aj na grile či v pahrebe. A to dokonca tak, že nedáte dole ani šúpolie. Jednoducho nastrkajte neošúpané klasy do horúcich uhlíkov. V šúpolí sa kukurica uvarí. Nezabúdajte však, že to trvá dlhšie- aj 40 minút až hodinu.
Zdroj: Shutterstock
Kukurica sa dá aj opekať ako špekáčiky. Na ražeň nastoknite klasy kukurice a opekajte nad ohňom. Nie je chybou, ak sa trochu pripália. Dodá im to nezameniteľnú chuť. Hotové stačí potrieť trochou masla a osoliť.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Ľahšie sa konzumuje naporciovaná na menšie kúsky a napichnutá na špajdliach.