Aj vy zavárate každý rok UHORKY? TIPY, ktoré sa vám zídu + NÁPADY na ukladanie
6. 8. 2023, 11:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:39)

Zdroj: shutterstock
Viete, v čom tkvie tajomstvo zaváranie uhoriek? Predovšetkým v čistote. Uhorky musíte starostlivo vydrhnúť, poháre vyvariť a nesmiete zabudnúť ani na viečka. Bola by škoda sa narobiť a potom všetko vyhodiť len preto, že sa vo vnútri vytvorila pleseň.
Zdroj: pinterest/grumpyshoneybunch.com
Zdroj: pinterest/pinchmeimeating.com
Zdroj: pinterest/loveandoliveoil.com
Galéria k článku
Azda najobľúbenejšie sú uhorky zavárané v sladkokyslom náleve. Majú ich radi tak dospelí, ako aj deti. Do pohára môžete na ozvláštnenie chuti pridať cesnak alebo čili papričku. Z väčších nakladačiek si urobte čerstvý uhorkový šalát a octom, soľou a cukrom.
Zaváranie v plnom prúde
Uhorky nakladačky sa odporúča na niekoľko hodín namočiť do studenej vody. Potom každú jednu uhorku očistite kefkou, znovu opláchnite a nechajte chvíľu oschnúť na čistej utierke. Uhorky by mali byť približne rovnako veľké a rovnakého tvaru. Nie je totiž dobré miešať veľké a malé plody.
Správny čas zberu
Nevhodným a nešetrným spôsobom zberu plodov môže dôjsť k poškodeniu až odumretiu výhonkov. Plody preto zberajte odlomením, rezom alebo odstrihnutím. Nikdy ich netrhajte, aby ste nepoškodili stonky. Uhorky v zberovej zrelosti pozberajte čo najskôr, aby sa rýchlejšie vyvíjali ďalšie.
Zdroj: shutterstock
Z partenokarpických uhoriek nakladačiek odporúčame odrody ‘Karlos F1’, ‘Zuzana F1’, ‘Alhambra F1’.
Praktické tipy do kuchyne
Zdroj: Shutterstock
Uhorky konzumujte najskôr mesiac po ich zavarení. Pokiaľ ich pred naložením na niekoľkých miestach prepichnete vidličkou, nasiaknu rýchlejšie chuť nálevu.
- Na zaváranie sú lepšie malé (o veľkosti 5 až 10 cm) a tvrdšie uhorky. Nerozvaria sa, budú chrumkavé a lepšie sa s nimi plnia poháre.
- Uhorky umývajte opakovane v niekoľkých vodách. Môžete použiť aj kefu, ak sú od hliny. Umyté plody zbavte prípadných stopiek.
- Tradične sa k nakladačkám pridáva mrkva, cibuľa a kôpor. Pokiaľ chcete experimentovať, môžete pridať feferónku, cesnak alebo chren.
- Poháre aj viečka treba dôkladne umyť. Najvhodnejšie sú poháre s objemom 0,7 litra so skrutkovacími viečkami. Lepšie sa s nimi pracuje a nemusíte používať zaváraciu hlavu.
- Uhorky sterilizujte 8 až 10 minút pri teplote 80 °C. Teplotu strážte teplomerom, nech nestratia farbu a sú chrumkavé. Poháre po sterilizácii vyberte z hrnca a nechajte vychladnúť viečkom dole.
Recept na uhorky v sladko-kyslom náleve >>>
Pohár ozdobte mrkvou
Budete potrebovať:
- 9 kg uhoriek
- mrkvu
- cibuľu
- kôpor
- 1 l octu
- 350 g cukru
- 170 g soli
- 1 lyžicu horčičného semienka
- 1 lyžicu nového korenia
- 10 zrniek čierneho korenia";i:10;s:11:"2,75 l vody
Zdroj: shutterstock
Každá rodina má osvedčený recept na lahodný nálev, vďaka ktorému dostanú uhorky nezabudnuteľnú chuť.
Postup: Z octu, cukru, zo soli a z korenín pripravte nálev, ktorý nechajte po zovretí vychladnúť. Uhorky dôkladne umyte a naukladajte do pohárov spolu s nakrájanou mrkvou, cibuľkou a kôprom. Zalejte nálevom a sterilizujte 8 minút pri 80 stupňoch.