Reklama

Aj vy zavárate každý rok UHORKY? TIPY, ktoré sa vám zídu + NÁPADY na ukladanie

Na dno pohára dajte mrkvu, časť cibule, korenie, nové korenie a horčičné semienka.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Viete, v čom tkvie tajomstvo zaváranie uhoriek? Predovšetkým v čistote. Uhorky musíte starostlivo vydrhnúť, poháre vyvariť a nesmiete zabudnúť ani na viečka. Bola by škoda sa narobiť a potom všetko vyhodiť len preto, že sa vo vnútri vytvorila pleseň.

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Urobte si domáce zavárané UHORKY podľa babičkinho receptu

    Azda najobľúbenejšie sú uhorky zavárané v sladkokyslom náleve. Majú ich radi tak dospelí, ako aj deti. Do pohára môžete na ozvláštnenie chuti pridať cesnak alebo čili papričku. Z väčších nakladačiek si urobte čerstvý uhorkový šalát a octom, soľoucukrom.

    Zaváranie v plnom prúde

    Uhorky nakladačky sa odporúča na niekoľko hodín namočiť do studenej vody. Potom každú jednu uhorku očistite kefkou, znovu opláchnite a nechajte chvíľu oschnúť na čistej utierke. Uhorky by mali byť približne rovnako veľké a rovnakého tvaru. Nie je totiž dobré miešať veľké a malé plody.

    Správny čas zberu

    Nevhodným a nešetrným spôsobom zberu plodov môže dôjsť k poškodeniu odumretiu výhonkov. Plody preto zberajte odlomením, rezom alebo odstrihnutím. Nikdy ich netrhajte, aby ste nepoškodili stonky. Uhorky v zberovej zrelosti pozberajte čo najskôr, aby sa rýchlejšie vyvíjali ďalšie.

    Zdroj: shutterstock

    Z partenokarpických uhoriek nakladačiek odporúčame odrody ‘Karlos F1’, ‘Zuzana F1’, ‘Alhambra F1’.

    Praktické tipy do kuchyne

    Zdroj: Shutterstock

    Uhorky konzumujte najskôr mesiac po ich zavarení. Pokiaľ ich pred naložením na niekoľkých miestach prepichnete vidličkou, nasiaknu rýchlejšie chuť nálevu.

    • Na zaváranie sú lepšie malé (o veľkosti 5 až 10 cm) a tvrdšie uhorky. Nerozvaria sa, budú chrumkavé a lepšie sa s nimi plnia poháre.
    • Uhorky umývajte opakovane v niekoľkých vodách. Môžete použiť aj kefu, ak sú od hliny. Umyté plody zbavte prípadných stopiek.
    • Tradične sa k nakladačkám pridáva mrkva, cibuľa a kôpor. Pokiaľ chcete experimentovať, môžete pridať feferónku, cesnak alebo chren.
    • Poháre aj viečka treba dôkladne umyť. Najvhodnejšie sú poháre s objemom 0,7 litra so skrutkovacími viečkami. Lepšie sa s nimi pracuje a nemusíte používať zaváraciu hlavu.
    • Uhorky sterilizujte 8 až 10 minút pri teplote 80 °C. Teplotu strážte teplomerom, nech nestratia farbu a sú chrumkavé. Poháre po sterilizácii vyberte z hrnca a nechajte vychladnúť viečkom dole.

    Recept na uhorky v sladko-kyslom náleve >>>

    Pohár ozdobte mrkvou

    Budete potrebovať:

    • 9 kg uhoriek
    • mrkvu
    • cibuľu
    • kôpor
    • 1 l octu
    • 350 g cukru
    • 170 g soli
    • 1 lyžicu horčičného semienka
    • 1 lyžicu nového korenia
    • 10 zrniek čierneho korenia";i:10;s:11:"2,75 l vody

    Zdroj: shutterstock

    Každá rodina má osvedčený recept na lahodný nálev, vďaka ktorému dostanú uhorky nezabudnuteľnú chuť.

    Postup: Z octu, cukru, zo soli a z korenín pripravte nálev, ktorý nechajte po zovretí vychladnúť. Uhorky dôkladne umyte a naukladajte do pohárov spolu s nakrájanou mrkvou, cibuľkou a kôprom. Zalejte nálevom a sterilizujte 8 minút pri 80 stupňoch.

    Autor článku

    Redaktorka časopisu Záhradkár, záhradníčka a milovníčka zvierat v jednej osobe. Prírodu, ako majstrovské Božie dielo najradšej poznávam všetkými zmyslami. Očami obdivujem nekonečnú paletu farieb, ušami vnímam usilovné opeľovače, cez nos prúdia originálne vône kvetov a na jazyku sa rozplýva sladká chuť ovocia. Od malička som mala k záhradkárčeniu blízko a vďaka mojim starým rodičom som spoznala, aká dôležitá je láska k vlastnej pôde.