Maková štóla
Potrebujete na cesto: 25 g droždia, 1 lyžička cukru, 100 ml vlažného mlieka - suroviny na kvások, 370 g polohrubej múky, 60 g cukru, 120 g rozpusteného masla, 2 vajcia, 100 ml vlažného mlieka, 30 g mletých mandlí, 2 lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry, 1/2 lyžičky soli, prísškový cukor na posypanie
Potrebujete na náplň: 200 g mletého maku, 4-5 lyžíc medu, 30 g hrozienok, 50 g cukru, 100 ml mlieka
Z prvých troch surovín - droždia, mlieka a cukru pripravte kvások a nechajte ho ideálne pri radiátore nakysnúť.
Múku preosejte do väčšej misky a primiešajte k nej mandle, cukor a soľ. Pridajte nakysnutý kvások, mlieko, maslo, citrónovú kôru a jedno vajce a jeden žĺtok. Vypracujte hladké kysnuté cesto, ktoré nechajte v miske nakysnúť. Misku nezabudnote prikryť utierkou, aby cesto neoschlo a dajte na teplé miesto.
Kým cesto kysne, tak si hrozienka nakrájajte na menšie kúsky. Pripravte mletý mak, ktorý zalejte horúcim mliekom a pridajte cukor, med a nasekané hrozienka.
Nakysnuté cesto rozvaľkajte a natrite pripravenou makovou plnkou. Stočte do závinu a dajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 170 °C asi 30 minút. Závin môžete posypať práškovým cukrom a hrozienkami.