Obľúbené DOBROTY, ktoré sa na ZDRAVÉ potraviny iba hrajú: Dajte od nich ruky preč!
26. 9. 2023, 18:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:39)

Zdroj: Shutterstock
Myslíte si, že dávate svojmu telu iba zdravé veci? Možno to nebude až taká pravda. Niektoré potraviny sa síce navonok tvária ako diétne, v skutočnosti sú však plné nezdravých prísad.
Zdroj: eva.pluska.sk
Zdroj: Shutterstock
Zeleninové lupienky
Zeleninové čipsy
Obľúbené zeleninové čipsy nie sú vôbec zdravé. Sú síce o niečo lepšie ako klasické zemiakové, ale diétne rozhodne nie sú. Obyčajne obsahujú veľa soli a tuku a málo živín. Aj táto pochúťka býva tradične solená a vysmážaná. Takže o zdraví a nízkej kalorickej hodnote môžete iba snívať. Existujú samozrejme svetlé výnimky, kedy sú čipsy naozaj ľahšie so zníženým obsahom tuku, ale je ich veľmi málo. Najlepšie sú tie pečené.
Článok pokračuje na ďalších stranách...
Zdroj: Peter Brenkus
Arašidové maslo
Orechové maslá
Maslá pripravené z orechov sú trendy potravina, ktorá sa javí ako zdravá, ale iba vtedy ak ide o čisté rozmixované oriešky. Tieto výrobky sú skvelým zdrojom tukov, ale majú vysokú energetickú hodnotu, preto to s nimi nepreháňajte. Stačí jedna lyžička denne. Dôležité je, aby orechové maslo nebolo prisladené a dochutené umelými prísadami.
Zdroj: Shutterstock.com
Agávové sladidlo
Agáve
Ani toľko ospevovaný sirup z agáve nie je najlepšou voľbou. Zvyčajne ide o priemyselne spracovaný výrobok, ktorý obsahuje veľké množstvo fruktózy, niekedy aj viac ako 70%. Takéto množstvo môže spôsobiť tráviace problémy a pri dlhodobej konzumácii spôsobuje ukladanie tukov na bruchu. Zaťažuje aj pečeň. Oveľa lepšou voľbou je čakankový sirup. Má príjemnú sladkastú chuť, iba päť percent cukrov a je čisto prírodný.
Zdroj: shutterstock
Ochutené cereálie na sladký štart do dňa nie sú dobrou voľbou.
Cereálie
Či je müsli tyčinka zdravá alebo nie, záleží od toho, po akých cereáliach siahnete. Niektoré druhy, napríklad zapečené müsli, sú plné cukru a najrôznejších dochucovadiel, často sú aj spracované. To platí aj pre množstvo tyčiniek, krekrov či lupienkov. Dôkladne preto čítajte zloženie a dajte prednosť čistým vločkám pred najrôznejšími mixami. Dosladiť ich môžete banánom, medom, ďatľami alebo figami. Nebojte sa ani kúskov horkej čokolády.
Zdroj: shutterstock
Ryžové chlebíčky (takmer) nikomu nechutia, sú robené z rafinovaných zŕn, a ochutené varianty sú plné cukru, takže jediný dôvod prečo ich jesť je ten, že neobsahujú tuk.
Ryžové chlebíčky
Ryžové chlebíčky majú zvyčajne nízky obsah tuku aj kalórií, ale sú chudobné na živiny. Nájdete v nich vlákninu a trochu bielkovín, preto vás veľmi nezasýtia a rýchlo po nich vyhladnete. Ochutené varianty sú plné umelých sladidiel a dochucovadiel, z výživového hľadiska ide o prázdnu potravinu plnú cukrov a tukov.