Sezóna jedlých GAŠTANOV klope na dvere. Je to ORECH alebo OVOCIE?
20. 9. 2023, 14:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:39)

Zdroj: Shutterstock
Neznámy zdroj vitamínov - gaštan jedlý je typickou súčasťou jesenného obdobia. Vedeli ste, že môžu byť zdraviu prospešné?
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: JULIUS DUBRAVAY
Zdroj: Zemiar Ján
Galéria k článku
Gaštan jedlý je pochúťka, ktorá zahreje počas chladných večerov. Navyše obsahuje aj veľa minerálov a vitamínov. Zdroj vitamínu C, ale obsahuje aj vitamíny B, E a K. Tehotným ženám ulahodí kvôli kyseline listovej a ľudia so sklonom k depresii by mali jesť gaštany kvôli obsahu kyseliny pantoténovej. Gaštany dodajú organizmu aj železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík a sodík. Zinok je tiež súčasťou gaštanov budete mať krásnu pleť a pevné lesklé vlasy.

Gaštan je považovaný za orech aj za ovocie. Ovocie je označované ako produkt kvitnúcej rastliny a väčšina orechov spadá do tejto kategórie.
Gaštany sú typické jemne sladkou chuťou a pridávajú sa do rôznych jedál. Majú vysoký obsah vlákniny, ktorá zmierňuje zápchu, podporuje sýtosť a stabilizuje hladinu cukru v krvi.
Zdroj: Picasa
Gaštany vysoký obsah vlákniny
Gaštany dozrievajú od konca septembra až do októbra. Zrelé padajú zo stromu na zem. Ak ich chcete upiecť, vyskúšajte tento postup:
- Čerstvý gaštan rozrežte minimálne v jednom mieste - čo umožní únik pary a zabraňuje tomu, aby gaštany v rúre praskli.
- Rozrezané gaštany rozložte na plech a pečte 20 – 30 minút pri 220 °C. Gaštany sú uvarené, keď sa škrupina otvorí a gaštany získajú zlatohnedú farbu.
- Po upečení gaštany vyberte z rúry a nechajte vychladnúť, ešte teplé ošúpte.