Reklama

Sezóna jedlých GAŠTANOV klope na dvere. Je to ORECH alebo OVOCIE?

Perfektný zdroj vitamínov gaštan jedlý je výborná pochúťka, ktorá zahreje počas chladných večerov. Navyše obsahuje aj veľa minerálov a vitamínov. Je výborným zdrojom vitamínu C, ale obsahuje aj vitamíny B, E a K. Tehotné ženy ho ocenia kvôli kyseline listovej a ľudia so sklonom k depresii by mali jesť gaštany kvôli obsahu kyseliny pantoténovej. Gaštany dodajú organizmu aj železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík a sodík. Vďaka zinku v gaštanoch budete mať krásnu pleť a pevné lesklé vlasy.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Neznámy zdroj vitamínov - gaštan jedlý je typickou súčasťou jesenného obdobia. Vedeli ste, že môžu byť zdraviu prospešné?

Gaštan jedlý je pochúťka, ktorá zahreje počas chladných večerov. Navyše obsahuje aj veľa minerálov a vitamínov. Zdroj vitamínu C, ale obsahuje aj vitamíny B, E a K. Tehotným ženám ulahodí kvôli kyseline listovej a ľudia so sklonom k depresii by mali jesť gaštany kvôli obsahu kyseliny pantoténovej. Gaštany dodajú organizmu aj železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík a sodík. Zinok je tiež súčasťou gaštanov budete mať krásnu pleť a pevné lesklé vlasy.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER | Georgíny v zime vonku neprežijú. Čo s nimi?

    Gaštan je považovaný za orech aj za ovocie. Ovocie je označované ako produkt kvitnúcej rastliny a väčšina orechov spadá do tejto kategórie.

    Gaštany sú typické jemne sladkou chuťou a pridávajú sa do rôznych jedál. Majú vysoký obsah vlákniny, ktorá zmierňuje zápchu, podporuje sýtosť a stabilizuje hladinu cukru v krvi.

    Zdroj: Picasa

    Gaštany vysoký obsah vlákniny

    Gaštany dozrievajú od konca septembra až do októbra. Zrelé padajú zo stromu na zem. Ak ich chcete upiecť, vyskúšajte tento postup:

    • Čerstvý gaštan rozrežte minimálne v jednom mieste - čo umožní únik pary a zabraňuje tomu, aby gaštany v rúre praskli.
    • Rozrezané gaštany rozložte na plech a pečte 20 – 30 minút pri 220 °C. Gaštany sú uvarené, keď sa škrupina otvorí a gaštany získajú zlatohnedú farbu.
    • Po upečení gaštany vyberte z rúry a nechajte vychladnúť, ešte teplé ošúpte.