Reklama

Paradajky a papriky! 6 chutných RECEPTOV na spracovanie úrody

Inšpirujte sa tipmi.

Zdroj: Canva

Reklama
záhradkár logo

Patrícia Lešková

Externá redaktorka

Záhrada je plná chutných paradajok a paprík! Spracujte plody svojej práce a inšpirujte sa receptami, ktoré sme pre vás pripravili.

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Zázračné HNOJIVO na PARADAJKY! Bohatú úrodu nebudete stíhať ani zberať

    1. Domáce lečo

    Potrebujete: 4 kg paprík, 2 kg rajčín, 2 kg cibule, 250 ml oleja, soľ podľa chuti

    Zeleninu umyte, očistite a nakrájajte na kúsky. V hrnci rozohrejte olej a osmažte na ňom cibuľku a potom pridajte papriku. Za stáleho miešania duste asi 10 minút. Pridajte rajčiny a soľ podľa chuti. Dôkladne premiešajte a duste 15 minút.
    Ak máte radi pikantné, tak môžete do leča pridať aj feferónky. 
    Lečom naplňte čisté zaváracie poháre a sterilizujte 15 minút.

    Zdroj: SHUTTERSTOCK

    Pripravte si tradičné lečo.

    Dobrá rada 

    Spracúvajte vždy len zdravé a zrelé plody. Ak je nejaký plod napadnutý plesňou, tak určite nestačí, že chorú časť vyrežete. Pleseň je už v celom plode a ten nie je vhodný na ďalšie spracovanie či konzumáciu.

    Zdroj: Canva

    Spracujte vždy len zdravé plody.

    2. Sušené paradajky

    Potrebujete: rajčiny, práškový cukor, morskú soľ, mleté čierne korenie, tymian

    Rajčiny umyte a nakrájajte na štvrtinky, ak máte cherry rajčinky, tak na polovice. Potom ich poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a posypte práškovým cukrom. Ochuťte soľou, čiernym korením a pridajte vetvičky čerstvého tymianu alebo oregana. Plech vložte do vyhriatej trúby a pečte asi hodinu na 100 ºC.

    Zdroj: Canva

    Nemali by vám v jedálnom lístku chýbať, pretože sú výnimočne zdravé.

    3. Domáci kečup

    Potrebujete: 3 kg paradajok, ½ kg jabĺk, 3 väčšie cibule, asi 100 g cukru – podľa chuti, 2 – 3 lyžičky soli, 4-5 strúčikov cesnaku, 1 cviklu, 1 dl jablčného octu, štipku mletého čierneho korenia, 1 lyžičku mletej sladkej papriky, 3-4 bobkové listy

    Tip: Ak máte radšej pikantný kečup, tak stačí, ak k surovinám pridáte čili papričky. 
    Rajčinám do kríža prerežte šupku a sparte ich horúcou vodou. Takto ich jednoducho ošúpete.

    Potom ich nakrájajte na drobné kúsky a dajte do väčšieho hrnca. Jablká, cviklu aj cesnak ošúpte a nakrájajte na drobné kúsky. Cesnak môžete prelisovať. Dajte do hrnca k rajčinám. Pridajte bobkový list a za miešania varte asi 50 minút až kým sa zelenina rozvarí. Pred koncom varenia pridajte soľ a cukor podľa chuti. Oplatí sa zmes ochutnávať, pretože veľa spraví aj sladkosť jabĺk, takže takto si chuť vyladíte podľa seba.
    Hotový kečup ponalievajte do zaváracích pohárov, ktoré dôkladne uzatvorte viečkom a otočte hore dnom, aby sa dobre prichytilo. Najlepšie je ich prikryť dekou a takto nechať vychladnúť.

    Zdroj: Canva

    Domáci chutí najlepšie.

    4. Paradajkové čatní

    Potrebujete: 1 kg rajčín, 3 jablká, 3 cibule, 1 feferónku, 200 ml vínneho octu, 2 lyžičky soli, 1 lyžičku mletej papriky, 3 lyžice cukru, 2 lyžice olivového oleja, 1 lyžicu čerstvo nastrúhaného ďumbiera

    Rajčiny umyte, jablká ošúpte a nakrájajte na plátky. Cibuľu očistite a nakrájajte na kolieska. Feferónku nakrájajte na malé kúsočky.Všetku zeleninu dajte do veľkého hrnca a pridajte vínny ocot a soľ. Duste ju domäkka. Potom postupne vmiešajte cukor, ďumbier, papriku a olivový olej. Ešte chvíľu varte.
    Horúce čatní dajte do pohárov a poriadne uzavrite. Poháre otočte hore dnom, až kým nevychladnú. Skladujte ich na tmavom a chladnom mieste.

    Zdroj: Canva

    Inšpirujte sa chuťovkami.

    5. Domáci paradajkový džús

    Potrebujete: 1 kg paradajok, cukor, soľ

    Paradajky umyte a ošúpte. Môžete ich spariť horúcou vodou, vtedy to ide jednoduchšie. Dajte variť do hrnca asi na 20 minút. Miešajte až kým sa rozvaria. Potom ich nechajte vychladnúť a prepasírujte cez sitko. Šťavu dajte opäť do hrnca a varte. Podľa chuti pridajte cukor a soľ. Hotovú šťavou naplňte čisté fľaše. Nechajte vychladnúť a odložte do chladničky. Džús je potrebné do mesiaca skonzumovať. 

    Zdroj: Canva

    Mimoriadne zdravý.

    6. Rajčinovo-papriková nátierka 

    Potrebujete: 2 kg červenej papriky, 1 kg rajčín, 0,5 kg bielej cibule, 2-4 feferónky (podľa chuti), 200 g cukru, 150 ml oleja, 150 ml octu, 2 lyžičky soli

    Zeleninu očistite, nakrájajte na menšie kúsky a dajte do hrnca. Pridajte soľ, cukor, olej a ocot. Za stáleho miešania varte na miernom ohni, až kým sa zelenina úplne nerozvarí.
    Keď je rozvarená, zmes nechajte aspoň 30 minút chladnúť a potom ju rozmixujte ponorným mixérom. Nátierkou naplňte čisté poháre, ktoré uzavrite a sterilizujte v hrnci asi 10 minút.

    Zdroj: Canva

    Spracujte úrodu a tešte sa z jej chutí aj neskôr.

    Autor článku

    Patrícia Lešková

    Externá redaktorka
    Vyštudovaná žurnalistka, pre ktorú je momentálne záhrada najväčším relaxom aj inšpiráciou, a to aj napriek tomu, že kedysi dávno si myslela, že bude mať v záhrade len pekne upravený trávnik.