Paradajky a papriky! 6 chutných RECEPTOV na spracovanie úrody
11. 8. 2023, 6:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:39)

Zdroj: Canva
Záhrada je plná chutných paradajok a paprík! Spracujte plody svojej práce a inšpirujte sa receptami, ktoré sme pre vás pripravili.
Zdroj: Canva
Zdroj: Canva
Zdroj: Canva
Galéria k článku
1. Domáce lečo
Potrebujete: 4 kg paprík, 2 kg rajčín, 2 kg cibule, 250 ml oleja, soľ podľa chuti
Zeleninu umyte, očistite a nakrájajte na kúsky. V hrnci rozohrejte olej a osmažte na ňom cibuľku a potom pridajte papriku. Za stáleho miešania duste asi 10 minút. Pridajte rajčiny a soľ podľa chuti. Dôkladne premiešajte a duste 15 minút.
Ak máte radi pikantné, tak môžete do leča pridať aj feferónky.
Lečom naplňte čisté zaváracie poháre a sterilizujte 15 minút.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Pripravte si tradičné lečo.
Dobrá rada
Spracúvajte vždy len zdravé a zrelé plody. Ak je nejaký plod napadnutý plesňou, tak určite nestačí, že chorú časť vyrežete. Pleseň je už v celom plode a ten nie je vhodný na ďalšie spracovanie či konzumáciu.
Zdroj: Canva
Spracujte vždy len zdravé plody.
2. Sušené paradajky
Potrebujete: rajčiny, práškový cukor, morskú soľ, mleté čierne korenie, tymian
Rajčiny umyte a nakrájajte na štvrtinky, ak máte cherry rajčinky, tak na polovice. Potom ich poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a posypte práškovým cukrom. Ochuťte soľou, čiernym korením a pridajte vetvičky čerstvého tymianu alebo oregana. Plech vložte do vyhriatej trúby a pečte asi hodinu na 100 ºC.
Zdroj: Canva
Nemali by vám v jedálnom lístku chýbať, pretože sú výnimočne zdravé.
3. Domáci kečup
Potrebujete: 3 kg paradajok, ½ kg jabĺk, 3 väčšie cibule, asi 100 g cukru – podľa chuti, 2 – 3 lyžičky soli, 4-5 strúčikov cesnaku, 1 cviklu, 1 dl jablčného octu, štipku mletého čierneho korenia, 1 lyžičku mletej sladkej papriky, 3-4 bobkové listy
Tip: Ak máte radšej pikantný kečup, tak stačí, ak k surovinám pridáte čili papričky.
Rajčinám do kríža prerežte šupku a sparte ich horúcou vodou. Takto ich jednoducho ošúpete.
Potom ich nakrájajte na drobné kúsky a dajte do väčšieho hrnca. Jablká, cviklu aj cesnak ošúpte a nakrájajte na drobné kúsky. Cesnak môžete prelisovať. Dajte do hrnca k rajčinám. Pridajte bobkový list a za miešania varte asi 50 minút až kým sa zelenina rozvarí. Pred koncom varenia pridajte soľ a cukor podľa chuti. Oplatí sa zmes ochutnávať, pretože veľa spraví aj sladkosť jabĺk, takže takto si chuť vyladíte podľa seba.
Hotový kečup ponalievajte do zaváracích pohárov, ktoré dôkladne uzatvorte viečkom a otočte hore dnom, aby sa dobre prichytilo. Najlepšie je ich prikryť dekou a takto nechať vychladnúť.
Zdroj: Canva
Domáci chutí najlepšie.
4. Paradajkové čatní
Potrebujete: 1 kg rajčín, 3 jablká, 3 cibule, 1 feferónku, 200 ml vínneho octu, 2 lyžičky soli, 1 lyžičku mletej papriky, 3 lyžice cukru, 2 lyžice olivového oleja, 1 lyžicu čerstvo nastrúhaného ďumbiera
Rajčiny umyte, jablká ošúpte a nakrájajte na plátky. Cibuľu očistite a nakrájajte na kolieska. Feferónku nakrájajte na malé kúsočky.Všetku zeleninu dajte do veľkého hrnca a pridajte vínny ocot a soľ. Duste ju domäkka. Potom postupne vmiešajte cukor, ďumbier, papriku a olivový olej. Ešte chvíľu varte.
Horúce čatní dajte do pohárov a poriadne uzavrite. Poháre otočte hore dnom, až kým nevychladnú. Skladujte ich na tmavom a chladnom mieste.
Zdroj: Canva
Inšpirujte sa chuťovkami.
5. Domáci paradajkový džús
Potrebujete: 1 kg paradajok, cukor, soľ
Paradajky umyte a ošúpte. Môžete ich spariť horúcou vodou, vtedy to ide jednoduchšie. Dajte variť do hrnca asi na 20 minút. Miešajte až kým sa rozvaria. Potom ich nechajte vychladnúť a prepasírujte cez sitko. Šťavu dajte opäť do hrnca a varte. Podľa chuti pridajte cukor a soľ. Hotovú šťavou naplňte čisté fľaše. Nechajte vychladnúť a odložte do chladničky. Džús je potrebné do mesiaca skonzumovať.
Zdroj: Canva
Mimoriadne zdravý.
6. Rajčinovo-papriková nátierka
Potrebujete: 2 kg červenej papriky, 1 kg rajčín, 0,5 kg bielej cibule, 2-4 feferónky (podľa chuti), 200 g cukru, 150 ml oleja, 150 ml octu, 2 lyžičky soli
Zeleninu očistite, nakrájajte na menšie kúsky a dajte do hrnca. Pridajte soľ, cukor, olej a ocot. Za stáleho miešania varte na miernom ohni, až kým sa zelenina úplne nerozvarí.
Keď je rozvarená, zmes nechajte aspoň 30 minút chladnúť a potom ju rozmixujte ponorným mixérom. Nátierkou naplňte čisté poháre, ktoré uzavrite a sterilizujte v hrnci asi 10 minút.
Zdroj: Canva
Spracujte úrodu a tešte sa z jej chutí aj neskôr.