Pri mlsaní nezabúdajte, že orechy sú prospešné pre vaše zdravie, preto upečte čo najviac dobrôt z našej orechovej hitparády. A snáď nedopadnete ako herečka Eva Longoria, ktorá bola celá od múky...
1. Jablkový koláč s orechami, hrozienkami a ciderom
Budete potrebovať: 50 g hrozienok, 6 lyžíc stredne sladkého cidera, 215 g hladkej múky (plus na vysypanie formy), 15 g kukuričného škrobu, 1 a pol lyžičky kypriaceho prášku, pol lyžice soli, pol lyžice mletej škorice, štvrť lyžice mletých klinčekov, štvrť lyžice mletého zázvoru, štvrť lyžice mletého muškátového orieška, 200 g trstinového cukru, 175 g zmäknutého masla (plus na vymastenie formy), 2 ks vajec, 500 g jabĺk, 100 g pekanových orechov (nahrubo nasekaných, môžete použiť aj vlašské), 1 ks práškový cukor na podávanie

Postup: Hrozienka umyte a zalejte 3 lyžicami cideru. Nechajte namočené aspoň hodinu. Do misy preosejte múku so škrobom, s kypriacim práškom, so soľou a všetkými koreninami. Dobre premiešajte, pridajte cukor, maslo a vajcia. Vypracujte hladké cesto, pridajte zvyšné 3 lyžice cideru, očistené jablká nakrájané na malé kocky, hrozienka, orechy a premiešajte. Cesto vlejte do vymastenej formy (24 cm) vysypanej múkou a pečte 1 hodinu a 25 minút. Ak koláč zvrchu rýchlo zlatne, prikryte ho papierom. Koláč nechajte vychladnúť, vyberte ho z formy, posypte práškovým cukrom a môžete podávať.