Reklama

Máte prebytok rajčiakov? Pripravte si gazpacho, je považované za najlepšie letné osvieženie!

studená paradajková polievka, gazpacho

Zdroj: SHUTTERSTOCK

Reklama

Keď sa krátko po objavení Ameriky v roku 1492 dostali do Európy paradajky a papriky, vznikli rôzne delikatesy. Jednou z nich je aj gazpacho. Nie je to ani polievka, ani smoothie ale niečo medzitým. Každopádne počas horúceho leta je to najlepšie osvieženie!

Gazpacho (čítaj gazpáčo) sa podáva ako studená polievka, ktorej hlavnými ingredienciami sú paradajky a paprika. Hlavne v teplých oblastiach je považovaná za najlepšie letné osvieženie, svoje miesto si však našla už aj u nás. Jej pôvod je v Andalúzii, na juhu Španielska, kde ho považujú za tekutý šalát. Možno sa stane aj vašou obľúbenou letnou pochúťkou. Nielenže osvieži, ale máte ju pripravenú hneď, pretože sa vôbec nevarí!

Zaujímavosť

V Španielsku sa za národný deň gazpacha považuje 21. jún.

Zdroj: Pinterest

Gazpacho s jedlými kvetmi

Na prípravu budete potrebovať:

20 cherry lúpaných rajčiakov, 1/2 zelenej papriky, 5 hrubších plátkov uhorky, malú cibuľu, 2 strúčiky cesnak, 1 pl olivového oleja, vínny ocot alebo balsamico, citrónovú šťavu, soľ, cukor, čierne korenie a kúsok bieleho chleba alebo rohlíka, ľad

Postup:

Rajčiaky, uhorku, papriku, cibuľu a cesnak vložte do mixéra. Pridajte čierne korenie, soľ, cukor, citrónovú šťavu, balsamico a biely chlieb natrhaný na kúsky. Poriadne premixujte, ku koncu pridajte kocky ľadu a znova premixujte. Preceďte cez sitko a rovno podávajte dozdobené kockami uhorky a rajčiakov.