Máte prebytok rajčiakov? Pripravte si gazpacho, je považované za najlepšie letné osvieženie!
9. 8. 2021, 18:00 (aktualizované: 16. 7. 2024, 3:41)

Zdroj: SHUTTERSTOCK
Keď sa krátko po objavení Ameriky v roku 1492 dostali do Európy paradajky a papriky, vznikli rôzne delikatesy. Jednou z nich je aj gazpacho. Nie je to ani polievka, ani smoothie ale niečo medzitým. Každopádne počas horúceho leta je to najlepšie osvieženie!
Zdroj: shutterstock
Zdroj: Pinterest
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Galéria k článku
Gazpacho (čítaj gazpáčo) sa podáva ako studená polievka, ktorej hlavnými ingredienciami sú paradajky a paprika. Hlavne v teplých oblastiach je považovaná za najlepšie letné osvieženie, svoje miesto si však našla už aj u nás. Jej pôvod je v Andalúzii, na juhu Španielska, kde ho považujú za tekutý šalát. Možno sa stane aj vašou obľúbenou letnou pochúťkou. Nielenže osvieži, ale máte ju pripravenú hneď, pretože sa vôbec nevarí!
Zaujímavosť
Zdroj: Pinterest
Gazpacho s jedlými kvetmi
Na prípravu budete potrebovať:
20 cherry lúpaných rajčiakov, 1/2 zelenej papriky, 5 hrubších plátkov uhorky, malú cibuľu, 2 strúčiky cesnak, 1 pl olivového oleja, vínny ocot alebo balsamico, citrónovú šťavu, soľ, cukor, čierne korenie a kúsok bieleho chleba alebo rohlíka, ľad
Postup:
Rajčiaky, uhorku, papriku, cibuľu a cesnak vložte do mixéra. Pridajte čierne korenie, soľ, cukor, citrónovú šťavu, balsamico a biely chlieb natrhaný na kúsky. Poriadne premixujte, ku koncu pridajte kocky ľadu a znova premixujte. Preceďte cez sitko a rovno podávajte dozdobené kockami uhorky a rajčiakov.
Zdroj: shutterstock
Gaspacho