TOTO ste rozhodne s medvedím cesnakom neskúšali! Pochúťka, na ktorú stačí SOĽ
18. 3. 2025, 14:00

Zdroj: shutterstock
Ešte pred pár rokmi o medveďom cesnaku vedeli len baby korenárky a gurmáni. Lenže s obrovským nárastom záujmu o sezónne suroviny a tradičnú slovenskú kuchyňu došlo k jeho renesancii.
Zdroj: https://www.pinterest.at/pin/82331499585027192/
Zdroj: https://www.pinterest.at/pin/90212798765587484/
Zdroj: https://www.pinterest.at/pin/349943833555142652/
Galéria k článku
Cesnakové listy
Cesnak medvedí (Allium ursinum) začal byť žiadaným artiklom na farmárskych trhoch a pre mnohých podnikavcov sa stal zlatou baňou, vďaka ktorej môžu počas pár hodín zarobiť slušné peniaze, keď ho zberajú z lesných lúk pomaly ako obilie. Rastie hlavne v lužných lesoch, na vlhších a tienistých miestach, často už skoro na jar, podľa lokality od začiatku marca až do mája. Zberajú sa jeho listy, ktoré majú okrem vysokého obsahu vitamínov a charakteristickej cesnakovej vône tiež množstvo liečivých vlastností – ako silný antioxidant má protiplesňové a antibakteriálne účinky.
Zdroj: shutterstock
V strednej Európe je mimoriadne rozšírený, a na jar dokáže pokryť lesné pôdy ako zelený koberec.
Zámena s konvalinkou
Pokiaľ už kvitne, spoznáte ho na prvý pohľad, a je teda takmer vylúčená možnosť zámeny, avšak bez kvetov je možné jeho listy zameniť, a to najčastejšie s jedovatou konvalinkou voňavou (Convallaria majalis). Pomôže vám jednoduchý fígeľ - stačí listy rozomlieť medzi prstami, a ak sa objaví ľahká cesnaková vôňa, máte vyhrané. Naopak, keď medvedí cesnak odkvitne, získavajú jeho listy horkastú chuť a do kuchyne už sa nehodí. Medvedí cesnak skvele chutí s cestovinami, dá sa z neho pripraviť jemné pesto či zaujímavé nátierky. Rozotretý či nasekaný, zmiešaný s kvalitným olejom, vydrží niekoľko týždňov a príjemne dochutí množstvo jedál.
Zdroj: shutterstock
Menej skúsení zberači si môžu zameniť listy cesnaku medvedieho s listami konvalinky, ktorá je navyše jedovatá! Na porovnanie listy konvalinky (vľavo) a listy cesnaku medvedieho (vpravo).
Fermentované listy
Listy medvedieho cesnaku dôkladne umyte, odstráňte poškodené alebo príliš staré listy a jemne ich osušte. Môžete ich jemne nasekať alebo nechať celé, podľa toho, akú konzistenciu chcete po dokončení fermentácie dosiahnuť. Do hrnca dajte 1 liter vody a pridajte 20 g soli, aby ste vytvorili soľný roztok. Vodu varte na miernom ohni, kým sa soľ úplne nerozpustí. Nechajte roztok vychladnúť na izbovú teplotu. Do sklenenej nádoby alebo fermentačnej fľaše vložte listy medvedieho cesnaku. Ak chcete, môžete pridať aj bobkové listy alebo klinčeky na vylepšenie chuti. Prelejte soľným roztokom listy medvedieho cesnaku tak, aby boli úplne ponorené. Na povrchu môžete položiť niečo ťažké, aby sa cesnak ponoril a nevyplával. Dôležité je, aby kvôli fermentácii cesnak neprišiel do kontaktu so vzduchom. Zatvorte nádobu a nechajte ju na tmavom, teplom mieste (približne 18 až 22 °C) fermentovať 3 až 7 dní, podľa toho, akú silnú fermentovanú chuť preferujete. Občas skontrolujte, či je cesnak stále ponorený v tekutine. Ak je potrebné, doplňte soľný roztok. Po uplynutí požadovanej doby fermentácie môžete cesnak uložiť do chladničky, kde sa jeho chuť stabilizuje a zostane čerstvý ešte niekoľko týždňov.
Zdroj: shutterstock
Rovnakým spôsobom, ako sa kvasí kapusta, môžete nechať vykvasiť prakticky čokoľvek. A cesnak medvedí nie je výnimkou. Stačí ho poriadne umyť, nasoliť. Takto pripravený ho vložte do skleneného uzatvárateľného pohára, poriadne utlačte, ako keby ste utláčali sudovú kapustu. Cesnak pustí šťavu, no nie dostatok, tak ho zalejte ešte vodou tak, aby bol celý ponorený.
Ako konzumovať?
Zdroj: shutterstock
Fermentovaný medvedí cesnak je skvelý spôsob, ako uchovať túto jarnú bylinu na dlhšie obdobie a využívať ju počas celého roka.
- Pridanie do šalátov: Fermentovaný medvedí cesnak môžete nakrájať na malé kúsky a pridať do jarných alebo letných šalátov. Je skvelý v kombinácii s rajčinami, uhorkami a syrmi.
- Ako príloha k mäsu alebo rybám: Môžete ho podávať ako prílohu k pečenému mäsu, grilovaným rybám alebo iným jedlám, ktoré majú jemnejšiu chuť, aby kontrastoval s ich pikantnosťou.
- Na chlieb alebo pečivo: Fermentovaný medvedí cesnak je vynikajúcim doplnkom k chlebu alebo na opečené pečivo. Môžete si ho dať na chlieb s trochou masla alebo olivového oleja.
- Do omáčok a polievok: Taktiež sa dá pridať do rôznych omáčok a polievok, kde dodá pikantnú a čerstvú chuť. Stačí pridať malé množstvo do hotových jedál.
- Ako náhrada za cesnak: Fermentovaný medvedí cesnak sa môže používať aj namiesto čerstvého cesnaku v rôznych receptoch. Má jemnejšiu a menej intenzívnu chuť, ale stále prispieva k príjemnej pikantnosti.
Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.