O tom, že je bryndza zdravá niet pochýb. Vďaka procesu zrenia sa v nej premnožia telu priateľské baktérie mliečneho kvasenia, známe ako probiotiká. Ich blahodárne účinky sú ospevované lekármi, výživovými odborníkmi aj vedcami. Bryndza má v jednom grame okolo jednu miliardu týchto baktérií. Je bohatým zdrojom minerálov, vitamínov aj bielkovín. Bryndza je právom označovaná za takzvanú funkčnú potravinu. Navyše pomáha vstrebávaniu vápnika.
Ako píše mesačník Zdravie, hlavný rozdiel medzi bežnou bryndzou a májovou je v kvalite a chuti.
Májová bryndza dosahuje takzvaný prirodzený vrchol v účinkoch pre organizmus. Má dokonca až jednu miliardu prospešných baktérií v jednom grame a tomuto sa probiotický jogurt nevyrovná. Celkovo obsahuje májová bryndza približne 25 druhov probiotických kultúr s blahodarným účinkom. Najznámejšie sú rody Lactobacillus, Lactococcus či Streptococcus. Bryndza je skvelá na konzumáciu v surovom stave, dokáže vyriešiť problémy s trávením a pôsobí pozitívne na črevá.

Pravidelná konzumácia bryndze pomáha znižovať krvný tlak, hladinu cukru aj cholesterolu v krvi.Pomáha aj pri rôznych zápaloch a taktiež dokáže zvýšiť imunitu a je prospešná pri alergiách na mlieko, pretože pri spracovaní dochádza k úbytku laktózy. Pozitívne pôsobí pri cukrovke, v prevencii rakoviny aj osteoporózy. Je skvelá pre športovcov kvôli vysokému obsahu bielkovín a pomáha vstrebávať vápnik, či pôsobí na kvalitu kostí nielen pri raste detí.

Základ najkvalitnejšej bryndze tvorí ovčie mlieko, ktoré je výživné a lahodné, má jemnú, trochu sladkú chuť. Je bohatšie na sušinu ako kravské alebo kozie, obsahuje dvakrát viac minerálnych látok ako vápnik, fosfor, zinok a vitamíny skupiny B. Pritom obsahuje menej laktózy ako kravské mlieko a je tak viac tolerovaná. Lipidy obsahujú aromatické látky a vitamíny A, D, E a K.
