Kyslá kapusta je v skutočnosti kapusta, ktorá prešla procesom fermentácie, čiže kvasením. Je omnoho zdravšia než surová kapusta, pretože obsahuje množstvo probiotických kultúr, čím sa stáva stráviteľnejšou. Okrem toho aj obsah vitamínu C je v kvasenej kapuste koncentrovanejší a v neposlednom rade ide o jeden zo spôsobov ako uskladníte a zakonzervujete zeleninu, čím jej trvanlivosť bude dlhšia.
1. Aby bola biela ako sneh
Za farbu kvasenej kapusty môžu dve veci – vzduch a tajná prísada. Ak chcete mať kapustu bielu, najdôležitejšia vec, ktorú musíte spraviť, je nenechávať ju na vzduchu príliš dlho. Preto sa odporúča ju bezprostredne po nastrúhaní vložiť do sudov na kvasenie.
Pre dobielenie kapusty v niektorých kútoch Slovenska používajú chren. Buď ho nastrúhajte, čím dodáte kapuste štipľavejšiu chuť alebo ho rozrezaný pozdĺžne na plátky vkladajte k jednotlivým vrstvám kapusty.
Poznáte niekoho, kto pridáva do kvasenej kapusty chren?