Zelenina so sladkou chuťou a s jedinečnou arómou Fenikel obyčajný (Foenicum vulgare) z čeľade mrkvovitých je u nás známy skôr ako liečivá aromatická bylina v čajových zmesiach. Semená sa vyznačujú blahodárnymi protizápalovými účinkami na trávenie, pomôžu s nadúvaním a nafukovaním, majú močopudný účinok, zmierňujú príznaky pri nachladnutí a u matiek podporujú tvorbu mlieka.

V stredomorskej kuchyni je to však lahodná zelenina vhodná do šalátov i na zapekanie a varenie. Konzumuje sa zdužinatelá báza stonky, no jedlé sú i sladko voňavé listy a súkvetia, použiteľné podobne ako kôpor do polievok i nátierok a, samozrejme, aromatické semená do čaju a ako korenie.

Ako ho pestovať?
Fenikel je až 1,5 m vysoká dvojročná rastlina obľubujúca teplé slnečné stanovište. Priama sejba na voľné hriadky je možná od mája do júla, pričom odporúčame vyskúšať napríklad odrodu ‘De Florencia’. Po vzídení rastliny rozsaďte do sponu 30 x 15 až 20 cm. Mesiac pred predpokladaným zberom hľúz ich prihrňte pôdou, získajú tak jemnejšiu chuť a budú šťavnatejšie. Úrodu fenikla si môžete vychutnávať od septembra do novembra.
