
1. Usušte ich
- Huby očistite a nakrájajte na tenké, najviac 5 mm hrubé plátky, aby čo najlepšie preschli. Nikdy ich však neumývajte vodou, zbytočne by nasiakli vlhkosť.
- Poukladajte ich v jednej vrstve, tesne vedľa seba na vzdušnú tkaninu tak, aby bol zabezpečený prúd vzduchu zo všetkých strán. Zruční majstri určite zvládnu vyrobiť drevený rám a pripevniť naň starú záclonu, gázovinu alebo sieťku proti hmyzu.
- Ak huby sušíte v rúre, nastavte ju na najnižšiu teplotu, maximálne na 50 °C a nechajte počas sušenie pootvorené dvierka.
- Huby samozrejme môžete sušiť aj v sušičke alebo jednotlivé plátky navliecť na niť a zavesiť voľne v dobre vetranej miestnosti.
- Sušené huby skladujte na tmavom mieste v dobre uzatvorenej sklenenej nádobe. Aby ste predišli výskytu plesní a molí, huby premiešajte so soľou a do každého pohára pridajte pár bobkových listov a prisypte lyžičku ryže.

2. Zamrazte ich
- Aby huby vydržali čo najdlhšie, pred mrazením ich zblanšírujte.
- Očistite ich, ponorte do slanej vriacej vody a povarte 5 minút. Následne ich preceďte, vložte na chvíľu do studeného kúpeľa, znova preceďte a nechajte odkvapkať.
- Nakoniec ich vložte do uzatvárateľných plastových vreciek alebo nádob vhodných na mrazenie potravín a uložte na plocho do mrazničky.

3. Sterilizujte ich
- Huby naložte do svojho obľúbeného kyslého, slaného alebo sladkokyslého nálevu.
- Pred konzervovaním ich poriadne očistite, väčšie huby nakrájate na štvrťky a asi po dobu 5 minút povarte v slanej vode. Následne ich ponorte do ľadového kúpeľa, preceďte a naložte do pohárov. Pridajte k nim nakrájanú mrkvu, pór, korenie alebo čili papričku, a nakoniec zalejte pripraveným nálevom. Poháre poriadne uzavrite a dajte sterilizovať.
- Na konzervovanie sa hodia skôr tvrdšie typy húb, ako dubáky či suchohríby.

4. Pripravte si hubové korenie
Je len na vás, či si zo sušených húb vyrobíte čistý hubový prášok alebo pripravíte hotové praktické korenie, ktoré premení každé jedlo na hotovú delikatesu. Použiť môžete najmä dubáky, pečiarky, hlivu, plávky či rýdziky alebo si vytvoriť ich ľubovoľnú kombináciu. Stačí, ak 100 g sušených húb pomeliete na jemný prášok, pridáte 2 hrnčeky soli, 3 lyžice čili vločiek, 2 lyžice sušeného tymianu a jednu lyžicu mletého čierneho korenia. Nakoniec všetko spolu premiešajte a úžasne aromatické korenie je na svete. Skladujte ho samozrejme v dobre uzavretej vzduchotesnej nádobe.