Pestujte ich ako profesionál! Hrušky nie sú náročné ovociny, ak im doprajete...
11. 8. 2024, 18:00

Zdroj: Profimedia
Hrušky sa pestujú od nepamäti a vždy patrili medzi obľúbené ovocie. Vďačia za to nielen vynikajúcej chuti a nutričnej hodnote, ale aj dlhovekosti a dobrej skladovateľnosti plodov zimných odrôd.
Hrušky sú od prírody mohutné dlhoveké stromy dorastajúce do výšky 8 až 18 m, ale dnes už dokážete ich rast ovplyvniť vhodne zvoleným podpníkom. Veľké kvety sú v porovnaní s jabloňovými pre včely menším lákadlom, pretože nektár má nižšiu cukornatosť. Plody, malvice, majú hruškovitý tvar, hoci pri pôvodných odrodách boli väčšmi guľaté. V závislosti od odrody sa okolo cievnych zväzkov jadrovníka môžu v rôznej intenzite tvoriť tvrdé sklerenchymatické bunky.
Zdroj: Profimedia
Plody, malvice, majú hruškovitý tvar, hoci pri pôvodných odrodách boli väčšmi guľaté. V závislosti od odrody sa okolo cievnych zväzkov jadrovníka môžu v rôznej intenzite tvoriť tvrdé sklerenchymatické bunky.
Hrušky majú vyššie nároky na stanovište, preto sú ovocným druhom vhodným do teplých a stredných polôh. Ideálna priemerná ročná teplota lokality by mala byť 7,5 až 9 °C. Teplú pestovateľskú oblasť určuje nadmorská výška 200 až 350 m s priemernými ročnými zrážkami 550 až 800 mm, stredne teplá oblasť postupuje do 500 m n. m. Vhodné sú hlboké, stredne ťažké až ťažké pôdy so slabo kyslým až neutrálnym pH (6,0 až 7,2). Celkom nevhodné sú pôdy zamokrené a s vysokým obsahom vápnika.
To, koľko úrody dopestujete a aká bude kvalitná, pri hruškách vo veľkej miere ovplyvňuje závlaha, ktorá by mala byť hlavne počas suchého leta pravidelná. Dôležitá je aj expozícia svahu a to, koľko slnečných lúčov sa k stromom dostane. Podľa možnosti preto hrušky pestujte na teplých juhovýchodných, juhozápadných, prípadne južných svahoch. Hlavne zimné odrody majú vysoké nároky na teplotu a dĺžku vegetácie. Samozrejmé je vylúčenie mrazových kotlín, zamokrených pozemkov a severných svahov. Do vyšších polôh sú menej vhodným ovocným druhom. Ak sa ich však predsa len nechcete vzdať, zvoľte letné odrody.
Zdroj: Profimedia
Prebierku robíme ručne alebo pomocou nožníc.
Hrušky patria do skupiny jadrového ovocia, ich tvarovanie je preto veľmi podobné tvarovaniu jabloní. Na rez reagujú veľmi dobre, vykonávajte ho pravidelne a dostatočne razantne počas celého obdobia života stromu. Výchovný, udržiavací a zmladzovací sa prakticky nelíši od rezov jabloní.
Ako na ich využitie, zber a spracovanie sa dozviete na ďalšej strane >>>
Hrušky disponujú vysokým obsahom vody, draslíka, vápnika, fosforu a ďalších minerálnych látok. Priemerná energetická hodnota plodu s hmotnosťou 180 g je 320 kJ, takáto hruška obsahuje 24 g sacharidov, 6 g vlákniny, organické kyseliny (jablčnú, citrónovú, chlorogénovú, kávovú), vitamín C, vitamíny skupiny B. Z tohto dôvodu je hruška výborným občerstvením, prípadne môže nahradiť desiatu alebo olovrant. Prečisťuje črevá, odstraňuje zápchu a iné poruchy trávenia, pôsobí detoxikačne. Reguluje hospodárenie s vodou v organizme, má priaznivý vplyv na krvotvorbu a rast.
Zdroj: Laura Witteková
Vďaka charakteristickej aromatickej chuti sa z hrušiek pripravujú výborné šaláty, dezerty (flambovaná hruška), jemné destiláty a likéry, pridávajú sa k ovseným vločkám, do plniek, lisuje sa z nich šťava, sušia sa.
Vďaka charakteristickej aromatickej chuti sa z hrušiek pripravujú výborné šaláty, dezerty (flambovaná hruška), jemné destiláty a likéry, pridávajú sa k ovseným vločkám, do plniek, lisuje sa z nich šťava, sušia sa.
Choroby, škodce a iné problémy vám priblížime na nasledujúcej strane >>>
Chrastavosť patrí k najnebezpečnejším chorobám hrušiek. Škodlivosť môže byť vyššia ako pri jabloniach, pretože patogén poškodzuje aj zdrevnatené výhonky, ktoré zasychajú a odumierajú. Choroba sa šíri najmä za daždivého počasia, od kvitnutia až do neskorého leta. Zdrojom infekcie sú napadnuté konáriky a opadnuté lístie z minulého roka. Na spodnej strane listov sa tvoria zelenohnedé až zelenočierne, ostro ohraničené škvrny s tmavým povlakom sporulácie. Na letorastoch sa prejavuje popraskaním kôry. Na plodoch sa tvoria niekoľko milimetrov veľké, hnedé až čiernohnedé, postupne korkovatejúce škvrny. Hrušky zostávajú deformované, menšie a v miestach škvŕn praskajú. V prasklinách často vzniká sekundárna hniloba, hlavne monilióza.
Hrdza hrušková v záhradkách väčšinou nebýva nebezpečná. Ak sa však v blízkosti hrušiek nachádzajú silno napadnuté borievky, škody na úrode sú veľké, pretože počas leta môže opadnúť väčšina listov. Prvotným hostiteľom sú rôzne druhy borievok a tují, na ktorých patogén prezimuje a odtiaľ sa prenáša vetrom najmä za daždivého počasia.
Zdroj: Kamil Hudec
Chrastavitosť patrí k najnebezpečnejším chorobám hrušiek. Škodlivosť môže byť vyššia ako pri jabloniach, pretože patogén poškodzuje aj zdrevnatené výhonky, ktoré zasychajú a odumierajú.
Monilióza je najnebezpečnejšou chorobou plodov na stromoch aj v skladoch. Najčastejšie ich napáda v mieste mechanického poškodenia alebo poškodenia hmyzom (napríklad obaľovačmi). Na napadnutých plodoch tvorí huba Monilinia fructigena veľké hnedé škvrny, dužina hnedne a postupne podliehajú hnilobe. Neskôr sa na povrchu hnijúceho pletiva objavujú krémovo sfarbené drobné „vankúšiky“, ktoré sú obvykle usporiadané v sústredných kružniciach. Napadnuté plody opadávajú alebo zostávajú visieť na strome a mumifikujú.
Kamienkovitosť plodov je fyziologická choroba vyvolaná nedostatkom mikroelementu bóru. Na hruškách sa prejavuje deformovaným povrchom a tvorbou korku v dužine. Podľa toho sa niekedy nazýva aj vnútorné korkovatenie. Skorkovatené hnedé miesta sú spravidla lemované vrstvou zelených buniek. Pletivo pod škvrnou je suché, znekrotizované (odumreté).
Zdroj: Profimedia
Hrdza hrušková sa štepením neprenáša.
Na mladých listoch a koncoch výhonkov hrušiek škodí cicaním rastlinných štiav méra hrušková. To, že napadla i váš strom, zistíte podľa výrazne deformovaných listov a výhonkov zaostávajúcich v raste. Sladká medovica, ktorú zanecháva, láka čerňovky. Na stromy nalietavajú dospelé samičky v čase pučania a kladú vajíčka. Po zistení škodcu sa prvý postrek robí krátko po odkvitnutí hrušiek, druhý o dva týždne neskôr.
Aj hrušky poškodzuje známy obaľovač jablčný. Červivé plody neskôr rovnako podliehajú moníliovej hnilobe. V teplejších oblastiach má škodca zvyčajne dve generácie, inak jednu za rok.
Ani hruškám sa nevyhýbajú vošky, konkrétne voška hrušková. Môžete sa stretnúť aj s pôvodcom skorej červivosti hrušiek, s piliarkou hruškovou. Samičky kladú vajíčka do kalichov odkvitajúcich kvetov, larvy vyžierajú vnútro vyvíjajúcich sa plodov, ktoré predčasne opadávajú.