Reklama

Dajte šancu aromatickým HRUŠKÁM! Ako vybrať SPRÁVNU odrodu?

Milujete hrušky?

Zdroj: shutterstock

Reklama
záhradkár logo

redakcia Záhradkár

Kolektív autorov

Nie sú obľúbené tak ako jablká, osviežujúcim a chutným hruškám sa však oplatí dať šancu. Variabilita spracovania i skladovania, vysoká nutričná hodnota a rozmanitosť odrôd ich predurčuje, aby sa stali favoritom aj vo vašej záhrade.

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ako rastú najznámejšie kuchynské ingrediencie? | KARDAMÓM
    Zdroj: Záhradkárstvo Dráb

    Dopestovať kvalitné plody odrôd hrušky obyčajnej (Pyrus communis) v našich podmienkach nebýva náročné, no vyžaduje si to viac trpezlivosti a práce. Pestovateľské systémy sa desaťročiami menia a rovnako ako v prípade iných ovocných druhov dnes najviac dominujú intenzívne nízke formy pestovania. Aby ste sa však dočkali vytúženej úrody, je potrebné vyvarovať sa pestovateľských chýb.

    Zdroj: Shutterstock

    Pre optimálne využitie slnečného žiarenia  by mal mať strom kužeľovitý tvar. Biele kvety majú nižší obsah cukrov v nektári a pre včely sú menej atraktívne.

    Trošku náročnejšia

    Aby sa hruške naozaj darilo, vyžaduje teplé stanovište v  nadmorskej výške od 200 do 350 metrov (teplá oblasť). Vyhovuje jej aj stredne teplá oblasť postupujúca do výšky 500 metrov nad morom. Najkrajšie hrušky sa urodia na svahoch s juhovýchodnou, juhozápadnou alebo južnou expozíciou. Ročný úhrn zrážok by mal dosahovať aspoň 550 milimetrov, najviac 800 milimetrov. V suchých rokoch jej doprajte doplnkovú závlahu, pretože jej dostatok má značný vplyv na kvalitu a výšku úrody. Na pestovanie sú vhodné hlboké, stredne ťažké až ťažké pôdy so slabo kyslým až neutrálnym pH (6,0 až 7,2). Celkom nevhodné sú pôdy zamokrené a s vysokým obsahom vápnika.

    Zdroj: Shutterstock

    Ak chcete plody využiť na výrobu destilátu, vyberajte zo sortimentu letných odrôd, ktoré sú mäkké, aromatické a veľmi vhodné na pálenie.

    Vyžadujú spoločnosť

    Hrušky sú cudzoopelivé, preto sa snažte kombinovať aspoň dve kompatibilné odrody s  rovnakým časom kvitnutia. Niektoré odrody sú triploidné, ich peľ má slabú klíčivosť a  nie je schopný oplodnenia (‘Lucasova’, ‘Špinka’, ‘Dielova maslovka’, ‘Pastornica’). Stretnúť sa môžete aj s  partenokarpiou, čoho výsledkom je síce chutné ovocie, ale bez semien v jadrovníku (‘Konferencia’, ‘Williamsova’).

    Článok pokračuje na ďalšej strane...

    Zdroj: Shutterstock

    Vo vyšších polohách zvoľte letné odrody. Zimné sú náročnejšie na teplotu a dĺžku vegetácie.

    Výber vhodných opeľovačov

    • Bohemica’: ‘Diana’, ‘Erika’, ‘Konferencia’.
    • Boscova fľaška’: ‘Clappova’, ‘Konferencia’, ‘Williamsova čáslavka’, ‘Hardyho’, ‘Solanka’, ‘Júlová’, ‘Charneuská’, ‘Madame Verté’.
    • Clappova’: ‘Boscova fľaška’, ‘Konferencia’, ‘Parížanka’, ‘Williamsova čáslavka’.
    • Hardyho’: ‘Clappova’, ‘Williamsova čáslavka’,‘Boscova fľaška’, ‘Konferencia’, ‘Parížanka’, ‘Charneuská’, ‘Madame Verté’, ‘Avrašská’ a ‘Krivica’.
    • Madame Verté’: ‘Boscova’, ‘Hardyho’, ‘Clappova’, ‘Charneuská’, ‘Parížanka’, ‘Konferencia’, ‘Solanka’.
    • Konferencia’: ‘Boscova fľaška’, ‘Clappova’, ‘Parížanka’, ‘Williamsova čáslavka’.
    • Parížanka’: ‘Boscova fľaška’, ‘Clappova’, ‘Konferencia’, ‘Williamsova čáslavka’, ‘Boscova’, ‘Júlová’, ‘Hardyho’, ‘Charneuská’, ‘Madame Verté’, ‘Solanka’.
    • Williamsova čáslavka’: ‘Boscova fľaška’, ‘Clappova’, ‘Konferencia’, ‘Parížanka.

    Zdroj: Shutterstock

    Hruška pestovaná na horizontálne vedenej konštrukcii v záhrade nezaberie veľa miesta.

    Voľba podpníka

    Štandardným podpníkom pre všetky odrody hrušiek je hruškový semenáč. Medzi jeho prednosti patrí prirodzená adaptabilita so všetkými pestovanými odrodami, silný rast a mohutný kolovitý koreň, ktorý veľmi dobre kotví v pôde a vlahu dokáže prijať aj z veľkej hĺbky. Stromy však vstupujú do rodivosti neskôr. Pre modernejšie intenzívne tvary a skorší nástup rodivosti sa používajú podpníky príbuzných druhov, s ktorými majú hrušky dobrú afinitu. Najvhodnejšie sú štandardné vegetatívne rozmnožované dulové podpníky s označením MA, MC či BA. Nevýhodou je odrodovo rozdielna afinita hrušiek s dulou, čo sa často rieši medzištepením na odrodu s dobrou afinitou.

    Zdroj: Shutterstock

    Hrušky možno pestovať na rozličných podpníkoch, ktoré ovplyvňujú výšku stromu, a tak sa zmestia aj do menšej záhrady.

    Pri hruškových podpníkoch pamätajte na hlboký kolovitý koreň, ktorý neznesie vysokú hladinu podzemnej vody. Naopak, v prípade intenzívneho pestovania na dulovom podpníku treba rátať s doplnkovou závlahou.

    Odrody podľa času dozrievania

    • Letné: konzumne dozrievajú do 15. septembra, konzumná zrelosť trvá 14 dní (‘Alfa’, ‘Carola’, ‘Clappova’, ‘Clappova červená’, ‘Isolda’, ‘Radana’, ‘Margarita’, ‘Vasarine Sviestine’, ‘Williamsova čáslavka’, ‘Williamsova červená’, ‘Radana’, ‘Solanka’).
    • Jesenné: konzumne dozrievajú do 15. novembra, konzumná zrelosť trvá 2 až 8 týždňov (‘Dicolor’, ‘Konferencia’, ‘Elektra’, ‘Hortensia’, ‘Bockova fľaška’, ‘Morava’, ‘Monika’).
    • Zimné: konzumne dozrievajú po 15. novembri, dĺžka konzumnej zrelosti je 16 týždňov (‘Decora’, ‘Dicolor’, ‘Hardyho’, ‘Jana’, ‘Lucasova’, ‘Bohemica’, ‘Erika’). Delia sa na skoré (zrejúce v novembri až v decembri), stredné (zrejúce v januári až vo februári), neskoré (zrejúce v marci až v apríli).

    Autor článku

    redakcia Záhradkár

    Kolektív autorov
    Sme tím vášnivých záhradkárov, ktorí sa delia o svoje vedomosti a lásku k záhradníctvu. Našim cieľom je prinášať odborné rady, praktické skúsenosti, inšpiráciu a aktuálne trendy v oblasti úžitkových i okrasných záhrad a všetkého, čo súvisí s rastlinami.