Saturejka záhradná (Satureja hortensis) dorastá do výšky okolo 30 cm. Má rozkonárenú stonku, ktorú pokrývajú chĺpky. Stonka zvykne drevňatieť. Listý sú úzke a kopijovité. Zvyčajne v čase od júna do októbra môže ponúknuť aj pyskovité kvety, ktoré majú bielu, ružovkastú či fialkastú farbu. Plody voláme tvrdky.

Úžasná pre zdravie
Pestovanie
Už oblasť Stredomoria, v ktorej sa saturejka prirodzene vyskytuje napovie, že rastlina obľubuje teplé a svetlé stanovišťa.
Je to jednoročná bylinka, ktorej vyhovuje kyprá pôda a slnečné miesto. Môžete si ju dopestovať z predpestovaných priesad. V tom prípade semienka vysievame do pareniska, alebo nádob v období marec až apríl. Semienka zvyknú klíčiť až po dvoch týždňoch. Pri teplejšom počasí a v teplejších oblastiach môžete v období od apríla až do júla vysievať priamo na záhon.
Obľúbeným druhom u nás je aj saturejka horská (Satureja montana).
Mať saturejku v črepníku na okennom parapete aj celoročne nie je problém. Existujte množstvo odrôd, ktoré si môžete zvoliť.
Zber a sušenie
Na sušenie a využitie zberáme celú kvitnúcu vňať. Vňať sušíme pri teplote 35 °C. Keďže stonka drevnateje, tak je vhodné rastlinu pravidelne strihať, aby ste to čo najviac obmedzili. Zároveň častejším rezom podporíte jej vetvenie.

Dodá výbornú chuť
Rastlinka je výborná na trávenie. Je vhodné ňou ochutiť strukoviny či kapustu, keďže pôsobí proti nadúvaniu.
Taktiež sa s obľubou využíva pri príprave mäsa. Okrem toho, že ho výborne dochutí ešte aj uľahčuje jeho stráviteľnosť. Saturejka je vhodná aj ako náhrada čierneho korenia. Do jedla ju treba pridávať vždy na konci varenia, aby nezhorkla.