
Zeler buľvový (Apium graveolens var. rapaceum)
Zeler je jediná koreňová zelenina, ktorá vyžaduje predpestovanie priesad. Pestuje sa v prvej, prípadne druhej trati a znáša hnojenie maštaľným hnojom.
Výsev: Klíčenie urýchlite namáčaním osiva tesne pred výsevom približne na 12 hodín. Následne ho nariedko rozhoďte na povrch výsevného substrátu, jemne zatlačte a zasypte tenkou vrstvou zeminy. Zavlažujte opatrne rosením, aby sa semienka nevyplavili a substrát nepremokril. Debničku umiestnite na parapetu alebo do vyhrievaného skleníka. Zeler klíči veľmi pomaly, rastlinky sa ukážu za dva až tri týždne. Po objavení prvých pravých listov ich rozsaďte na vzdialenosť 3 cm alebo do samostatných črepníkov a zastrihnite korene minimálne o 1/3.
Podmienky: Udržujte stálu teplotu od 15 do 20°C, nesmie klesnúť dlhodobo pod 14 °C. Inak priesada nebude tvoriť buľvu, ale vybehne do kvetu. Rovnako si dopestujete aj zeler vňaťový.

Čili papriky
Keďže väčšina štipľavých odrôd papričiek má dlhšiu dobu klíčenia, je lepšie vysádzať ich skôr, pričom postupujte rovnako ako pri klasických sladkých paprikách.
Vedeli ste, že čím štipľavejšiu odrodu papričiek pestujete, tým skôr musíte začať s jej výsevom?
Výsev: Semienka si môžete najprv namočiť a následne vysievať do kvalitného výsevného substrátu, ktorý musí byť dostatočne vlhký. Vyžadujú vyššiu teplotu cez deň 26 až 30 °C a 22 °C v noci, a to až do prvých klíčnych lístkov. Svetlo pri klíčení nie je podmienkou.
Podmienky: Keď semená vyklíčia, premiestnite ich do miestnosti s dostatkom svetla a teplotou 20 až 22 °C cez deň, 14 až 16 °C v noci. Pri objavení prvých pravých lístkov, rastliny poprepikírujte a rozdeľte do samostatných nádob.