Učil nás to aj profesor Hričovský! Jablká sa majú jesť celé, šupku nič nenahradí, tvrdia vedci
10. 10. 2024, 8:00

Zdroj: shutterstock
Kedysi na prednáškach na SPU nám pán profesor Hričovský prízvukoval, aby sme jablká jedli celé. Šupka totiž obsahuje veľké množstvo vitamínov, o ktoré sa oberieme, ak ju z jablka takpovediac strhneme. Za jedno s týmto tvrdením sú aj vedci.
Zdroj: archív
Zdroj: archív
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku
Podľa Heather Norman-Burgdolf, ktorá patrí do tímu Fakulty výživy ľudí (pozn.red. voľný preklad) na univerzite v Kentucky konzumácia ovocia či zeleniny aj so šupkou poskytuje nášmu telu oveľa vyšší obsah vitamínov, minerálov a vlákniny v porovnaní s očistenými plodmi. V článku Šupky ovocia a zeleniny obsahujú veľké množstvo živín spomína, že jablko so šupkou obsahuje až o 332 % viac vitamínu K, o 142 % viac vitamínu A, 115 % viac vitamínu C, o 20 % viac vápnika a až o 19 % viac draslíka ako jablko bez šupky. Podobne je na tom aj varený zemiak, ktorý so šupkou môže obsahovať až 175 % dodatočného vitamínu C, 115 % draslíka navyše, 111 % viac folátu a 110 % pridaného horčíka a fosforu ako bez šupky.
Podobne je na tom aj pomaranč, avšak jeho šupku si môžeme dopriať len v prípade bio produktu. Už jedna lyžička kôry z pomaranča dodá človeku trikrát väčšiu porciu vitamínu C, ako dužina z celého plodu.
Zdroj: shutterstock
JEDNO JABLKO DENNE: Pomôže udržať zdravé aj zuby
Bez šúpania k zdraviu
Prospešnosťou konzumácie šupky z jablka sa zaoberá aj článok uverejnený v Nutritional Journal. Vedci sa v práci s názvom Fytochemikálie v jablku a ich benefity pre zdravie venujú prospešnému vplyvu rastlinných zlúčenín na náš organizmus. Popudom k tejto práci bol aj fatk, že v USA sa na prvých miestach chorôb postihujúcich obyvateľstvo umiestnila rakovina a kardiovaskulárne choroby. Za príčiny vzniku týchto závažných ochorení je pokladaný nezdravý životný štýl, pričom sa predpokladá, že jeho nápravou sa napríklad výskyt vzniku rakoviny zníži až o 30%, pri kardiovaskulárnych chorobách by to malo byť 20%.
Fytochemikálie vrátane fenolov, flavonoidov a karotenoidov z ovocia a zeleniny môžu hrať kľúčovú úlohu pri znižovaní rizika chronických ochorení.
Jablká sú v spoločnosti mimoriadne obľúbené, čo je dobre, lebo sú bohatým zdrojom fytochemikálií a vedci spájajú ich konzumáciu so zníženým rizikom vzniku niektorých druhov rakoviny, kardiovaskulárnych ochorení, astmy a cukrovky. Jeanelle Boyer, Rui Hai Liu zistili, že jablká majú veľmi silnú antioxidačnú aktivitu, inhibujú proliferáciu rakovinových buniek, znižujú oxidáciu lipidov a znižujú hladinu cholesterolu. Potvrdili, že plody obsahujú fytochemikálie, ktoré majú všetky silný antioxidačný účinok. Dodali však, že fytochemické zloženie sa medzi jednotlivými odrodami líši a dochádza aj k malým zmenám počas dozrievania. Podmienky skladovania majú na tieto látky minimálny až žiadny vplyv, spôsob spracovania ich ale ovplyvniť môže a to výrazne.
Aký je teda záver? Jablká, ale aj hrušky či iné plody, hlavne tie z domácej produkcie konzumujte čerstvé a so šupkou. Nikdy ich však nezabudnite pred tým, než ich vložíte do úst, umyť.