Reklama

Učil nás to aj profesor Hričovský! Jablká sa majú jesť celé, šupku nič nenahradí, tvrdia vedci

576587310

Zdroj: shutterstock

Reklama

Kedysi na prednáškach na SPU nám pán profesor Hričovský prízvukoval, aby sme jablká jedli celé. Šupka totiž obsahuje veľké množstvo vitamínov, o ktoré sa oberieme, ak ju z jablka takpovediac strhneme. Za jedno s týmto tvrdením sú aj vedci.

Podľa Heather Norman-Burgdolf, ktorá patrí do tímu Fakulty výživy ľudí (pozn.red. voľný preklad) na univerzite v Kentucky konzumácia ovocia či zeleniny aj so šupkou poskytuje nášmu telu oveľa vyšší obsah vitamínov, minerálov a vlákniny v porovnaní s očistenými plodmi. V článku Šupky ovocia a zeleniny obsahujú veľké množstvo živín spomína, že jablko so šupkou obsahuje až o 332 % viac vitamínu K, o 142 % viac vitamínu A, 115 % viac vitamínu C, o 20 % viac vápnika a až o 19 % viac draslíka ako jablko bez šupky. Podobne je na tom aj varený zemiak, ktorý so šupkou môže obsahovať až 175 % dodatočného vitamínu C, 115 % draslíka navyše, 111 % viac folátu a 110 % pridaného horčíka a fosforu ako bez šupky.

Podobne je na tom aj pomaranč, avšak jeho šupku si môžeme dopriať len v prípade bio produktu. Už jedna lyžička kôry z pomaranča dodá človeku trikrát väčšiu porciu vitamínu C, ako dužina z celého plodu.

— Záhradkár

Zdroj: shutterstock

JEDNO JABLKO DENNE: Pomôže udržať zdravé aj zuby

Bez šúpania k zdraviu

Prospešnosťou konzumácie šupky z jablka sa zaoberá aj článok uverejnený v Nutritional Journal. Vedci sa v práci s názvom Fytochemikálie v jablku a ich benefity pre zdravie venujú prospešnému vplyvu rastlinných zlúčenín na náš organizmus. Popudom k tejto práci bol aj fatk, že v USA sa na prvých miestach chorôb postihujúcich obyvateľstvo umiestnila rakovina a kardiovaskulárne choroby. Za príčiny vzniku týchto závažných ochorení je pokladaný nezdravý životný štýl, pričom sa predpokladá, že jeho nápravou sa napríklad výskyt vzniku rakoviny zníži až o 30%, pri kardiovaskulárnych chorobách by to malo byť 20%.

Fytochemikálie vrátane fenolov, flavonoidov a karotenoidov z ovocia a zeleniny môžu hrať kľúčovú úlohu pri znižovaní rizika chronických ochorení.

— Jeanelle Boyer,Rui Hai Liu

Jablká sú v spoločnosti mimoriadne obľúbené, čo je dobre, lebo sú bohatým zdrojom fytochemikálií a vedci spájajú ich konzumáciu so zníženým rizikom vzniku niektorých druhov rakoviny, kardiovaskulárnych ochorení, astmy a cukrovky. Jeanelle Boyer, Rui Hai Liu zistili, že jablká majú veľmi silnú antioxidačnú aktivitu, inhibujú proliferáciu rakovinových buniek, znižujú oxidáciu lipidov a znižujú hladinu cholesterolu. Potvrdili, že plody obsahujú fytochemikálie, ktoré majú všetky silný antioxidačný účinok. Dodali však, že fytochemické zloženie sa medzi jednotlivými odrodami líši a dochádza aj k malým zmenám počas dozrievania. Podmienky skladovania majú na tieto látky minimálny až žiadny vplyv, spôsob spracovania ich ale ovplyvniť môže a to výrazne.

Aký je teda záver? Jablká, ale aj hrušky či iné plody, hlavne tie z domácej produkcie konzumujte čerstvé a so šupkou. Nikdy ich však nezabudnite pred tým, než ich vložíte do úst, umyť.

Autor článku

Vyštudovala som Záhradníctvo na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite, kde som sa priučila technológii pestovania ovocia, kvetov, zeleniny aj viniča. Lásku k prírode som dostala do vienka od mojich príbuzných, ktorí inklinovali k pestovaniu rastlín a výrobe vína. Po štúdiu moja cesta viedla do redakcie časopisu Záhradkár, kde sa snažím neustále prinášať zaujímavé záhradkárske témy, ktorými žijem aj v súkromí.