Znaky, ktoré určujú zrelosť KUKURICE! Ak vám dozrie viac KLASOV, urobte s nimi TOTO
30. 8. 2023, 14:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:39)

Zdroj: shutterstock
Zber kukurice má niekoľko zásad. Ak ich dodržíte, odvďačí sa vám skvelou chuťou!

Zdroj: redakcia Záhradkár
Aj keď mnoho plodín pestovaných v našich záhradách je takých, že technika pestovania má vplyv na ich chuť, kukurica zrovna k týmto druhom nepatrí. Ani výdatnosť zálievky, ani intenzita hnojenia a dokonca ani svetelné podmienky nespravia z nesladkej odrody kukurice supersladkú.
Zdroj: shutterstock
Z pätnástich rastlín pozberáte asi 15 až 25 klasov (záleží to však na pôde a na počasí aké v lete panuje).
Kukuričné klasy zberajte vtedy, keď vlásky kukurice uschnú a zhnednú, ale šúpolie je ešte svieže a zelené.
Zdroj: shutterstock
Až bude zo zrniečok po puknutí vytekať mliečna tekutina, potom je kukurica zrelá.
Ďalej musíte skúmať zrnká. Tie by mali mať žltkastú farbu (nezrelé sú biele). Skúste do semienok zaryť nechtom. Pokiaľ sú mäkké a vyteká z nich vodová tekutina, ešte nie sú zrelé.
Zdroj: Shutterstock
Aj čas spracovania hrá v tejto role veľkú úlohu. A tu ide doslova o minúty.
Ak by ste zberali kukuricu skôr, jej chuť by bola vodnatá. Ak by ste ju zberali neskôr, bude mať mazľavú až cestovinovú konzistenciu aj chuť.
Zdroj: shutterstock
Už za 12 hodín po odtrhnutí stratí kukurica viac než polovicu obsahu cukru.
Je možné, že vám zrazu dozreje viac klasov kukurice, než stihnete naraz spotrebovať. V takom prípade ich treba všetky pozberať. Ak ich necháte na rastline, semienka budú plné škrobu.
Zdroj: shutterstock
Kukuričné vlasy fungujú ako protizápalový prostriedok pri infekciách močových ciest. Látky z čaju sa uchytia na výstelke močových ciest a bránia jej ďalšiemu podráždeniu.
Aby ste ale zachovali chuť a čerstvosť kukuričných klasov, nechajte ich v šupkách a olúpte ich tesne pred úpravou.