Reklama

Znaky, ktoré určujú zrelosť KUKURICE! Ak vám dozrie viac KLASOV, urobte s nimi TOTO

Zberajte vtedy, keď vlásky kukurice uschnú a zhnednú ale šúpolie je ešte svieže a zelené

Zdroj: shutterstock

Reklama

Zber kukurice má niekoľko zásad. Ak ich dodržíte, odvďačí sa vám skvelou chuťou!

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Kukuricu cukrovú pozberajte, ak uvidíte toto na RASTLINÁCH
    Zdroj: redakcia Záhradkár

    Aj keď mnoho plodín pestovaných v našich záhradách je takých, že technika pestovania má vplyv na ich chuť, kukurica zrovna k týmto druhom nepatrí. Ani výdatnosť zálievky, ani intenzita hnojenia a dokonca ani svetelné podmienky nespravia z nesladkej odrody kukurice supersladkú.

    Zdroj: shutterstock

    Z pätnástich rastlín pozberáte asi 15 až 25 klasov (záleží to však na pôde a na počasí aké v lete panuje).

    Kukuričné klasy zberajte vtedy, keď vlásky kukurice uschnú a zhnednú, ale šúpolie je ešte svieže a zelené.

    Zdroj: shutterstock

    Až bude zo zrniečok po puknutí vytekať mliečna tekutina, potom je kukurica zrelá.

    Ďalej musíte skúmať zrnká. Tie by mali mať žltkastú farbu (nezrelé sú biele). Skúste do semienok zaryť nechtom. Pokiaľ sú mäkké a vyteká z nich vodová tekutina, ešte nie sú zrelé.

    Zdroj: Shutterstock

    Aj čas spracovania hrá v tejto role veľkú úlohu. A tu ide doslova o minúty.

    Ak by ste zberali kukuricu skôr, jej chuť by bola vodnatá. Ak by ste ju zberali neskôr, bude mať mazľavúcestovinovú konzistenciu aj chuť.

    Zdroj: shutterstock

    Už za 12 hodín po odtrhnutí stratí kukurica viac než polovicu obsahu cukru.

    Je možné, že vám zrazu dozreje viac klasov kukurice, než stihnete naraz spotrebovať. V takom prípade ich treba všetky pozberať. Ak ich necháte na rastline, semienka budú plné škrobu.

    Zdroj: shutterstock

    Kukuričné vlasy fungujú ako protizápalový prostriedok pri infekciách močových ciest. Látky z čaju sa uchytia na výstelke močových ciest a bránia jej ďalšiemu podráždeniu.

    Aby ste ale zachovali chuť a čerstvosť kukuričných klasov, nechajte ich v šupkách a olúpte ich tesne pred úpravou.

    Autor článku

    Redaktorka časopisu Záhradkár, záhradníčka a milovníčka zvierat v jednej osobe. Prírodu, ako majstrovské Božie dielo najradšej poznávam všetkými zmyslami. Očami obdivujem nekonečnú paletu farieb, ušami vnímam usilovné opeľovače, cez nos prúdia originálne vône kvetov a na jazyku sa rozplýva sladká chuť ovocia. Od malička som mala k záhradkárčeniu blízko a vďaka mojim starým rodičom som spoznala, aká dôležitá je láska k vlastnej pôde.