Pôvodne to bolo tamilské jedlo, no počas kolonizácie pojem karí začali Briti používať pre zmes korenia, ktoré v tomto pokrme prevládalo.
Existuje nekonečné množstvo rôznych receptov pre prípravu zmesy karí korenia. Zaujímavosťou je, že ani jeden z tých receptov nie je pôvodný a ani univerzálny. Jediná vec, ktorú majú tieto recepty spoločnú, je použitie 20 korenín. Môže byť aj menej, no nikdy nie viac. A práve to je na tom to najlepšie. Vlastné karí si môžete namiešať z toho, čo doma máte!

Potrebujeme: kurkumu, kmín, koriander, sezam, šafran, fenikel, škorica, kardamóm, muškátový oriešok, klinček, kajenské korenie (čili), rímska rasca, tamarind, badián, čierne korenie, zázvor, horčičné zrnko, senovka grécka, cesnak, červená paprika
Postup: Hrajte sa a kombinujte podľa seba. Veď si môžete vytvoriť vlastné karí korenie, aké nikto iný na svete nespravil. Vždy sa však riaďte tým, že korenia, ktoré máte v celku (nie rozdrvené alebo v prášku), opečte krátko na suchej panvici. Jednak sa z nich uvoľní aróma a zároveň sa vám budú potom lepšie drviť či mlieť. Dávajte však pozor, korenie može veľmi ľahko prihorieť.
Keď to budete mať hotové, rozdrvte korenie v mlynčeku alebo ručne, zmiešajte ho aj s ostatnými koreninami, kotré už rozomleté boli. A to je všetko. Ochutnávajte, ochutnávajte veľa a priebežne, aby ste do zmesy pridali vždy to, čo vám chýba.
