Listy nielen do šalátu
Zatiaľ čo veľké listy je lepšie krátko tepelne upraviť, do šalátov sa hodia mladé krehké lístky. Sú mierne sladkasté a oživia akýkoľvek šalát. Môžete ich podávať aj samotné s klasickou sladkokyslou zálievkou, tak ako ste zvyknutí pri hlávkovom šaláte. Hrubšie listy je potrebné poriadne umyť v studenej vode. Stonky na listoch treba vyrezať.

V hlbokej panvici osmažte cibuľu a cesnak na olivovom oleji, pridajte pokrájané stonky, tretinu hrnčeka vody a trošku soli. Pod pokrievkou duste 4 až 6 minút a až potom pridajte pokrájané listy. Všetko nechajte podusiť ďalšie 4 minúty. Zeleninu stačí dochutiť soľou a korením. Takto pripravené listy sa hodia ku grilovanému mäsu.
Cviklové čipsy: Mrkvové, cviklové či batatové lupienky sú zdravou maškrtou. Na cviklové budete potrebovať 4 veľké červené repy, olivový olej, soľ a rozmarín. Tenké plátky pečte 15 až 20 minút na 180 stupňoch.

Cviklový burger: Z jednej varenej repy, hrnčeka pohánky, zo strúhanky, šiestich strúčikov cesnaku, z jednej žemle a korenín pripravíte skvelé vegetariánske burgery, ktoré môžete podávať s domácou tatárskou omáčkou z tofu.
