Mnoho ľudí si mýli fermentáciu s oxidáciou. Jediný čaj, ktorý sa spracováva za pomoci fermentácie, aj to v kombinácii s oxidáciou, je čaj pu-erh. Tento druh fermentácie je však iný než bežné kvasenie, ktoré poznáme. Ide o aeróbnu fermentáciu, ktorá prebieha za prítomnosti vzduchu.

Kým naše domáce čaje boli väčšinou bylinkové, čaje východných krajín tvorili lístky čajovníka. Oxidované, samozrejme, čo im dodávalo vždy jedinečné vlastnosti.
- Denisa Šimlová
- Denisa si hovrí "Divoženka v kuchyni". Je nadšená kráľovná kvasenia a vášnivá zberačka jedlých darov prírody. Verí v ozajstné domáce jedlo, v hojnosť prírody a snaží sa postupnými krôčikmi stať sa sebestačnou. S rodinou sa odsťahovala z rodnej Prahy do pamiatkovo chránenej drevenice, kde neustále skúma, čo všetko je jedlé a liečivé v jej okolí a ako to môže tradičným aj moderným spôsobom spracovať. Jej vášňou je kvasenie a divoké bylinky, o ktorých píše na facebooku, instagrame aj na svojom blogu divozenkavkuchyni.cz.
Oxidácia našich byliniek
Denisa Šimlová ale prišla s myšlienkou oxidácie našich byliniek. Veď oxidácia je možná pri takmer všetkom, vrátane kvetov, listov rastlín a byliniek. Takúto prípravu čajov odporúča napríklad zo zlatovky, mahónie, duly, trniek či kvetov ovocných stromov. Z listov mätu, šípky, maliny či ostružiny.
Viac o tejto téme sa dočítate v našom aktuálnom vydaní časopisu Záhradkár špeciál.
