Môžete si vybrať podľa vlastných chuťových preferencií. Sladké sa v mnohých európskych krajinách považujú za osviežujúci dezert po letnom obede.

Obyvatelia z oblasti Škandinávie si ich však pokojne vychutnajú aj hneď zrána. Ani na Pyrenejskom polostrove na ne nedajú dopustiť, veď práve tam sa zrodila tradičná studená polievka s rajčiakovým základom – gazpacho.

Známa slovenská etnologička Katarína NÁDASKÁ nám prezradila, že studené polievky boli aj v minulosti súčasťou jedálnička ľudí na Slovensku. „Varenie studených polievok sa sústreďovalo skôr na oblasti južného Slovenska, kde dochádzalo k prelínaniu slovenskej a maďarskej kultúry. V letnom období sa pripravovali ľahké osviežujúce krémové polievky z jahôd, čerešní, višní a jabĺčok. Na severe Slovenska a na Spiši čaro a chuť takýchto polievok nepoznali.“
