Tieto odporúčania by mali byť riešené v rôznych fázach života, je bezpečné začať o nich premýšľať už po 30. roku života. Prečo čakať, až bude príliš neskoro?
Hľadajte vitamín B12
Vitamín B12 je často prehliadaný. Je potrebný pre krvné bunky. Vitamín B12 sa dostáva do tela spoločne so živočíšnymi bielkovinami ako sú vajcia alebo mäso. Väčšina mladých ľudí, ktorí nie sú vegetariáni ho ľahko do tela dostanú. B12 je potrebný na rozpúšťanie bielkovín. S pribúdajúcim vekom sa znižuje množstvo žalúdočnej kyseliny. Po 50-tke by sme ho mali jesť oveľa viac.

Jedzte viac banánov
Krvný tlak stúpa s vekom. Pre boj s týmto problémom je dobré obmedziť konzumovanie sodíka a naopak, prijať viac draslíka. Mnoho liekov na hypertenziu má diuretický účinok, ktorý znižuje tieto dva minerály v tele. Oba tieto elektrolyty sú nevyhnutné. Je nutné doplniť draslík, napríklad z väčšieho množstva ovocia a zeleniny. Banán je vždy dobrou voľbou, rovnako akým sú brokolica a pečené zemiaky.

Okoreňte si život
S vekom klesá aj množstvo slín, aj preto nám niektoré chute potravín chýbajú. Nesnažte sa problém vyriešiť tým, že dosiahnete iba na soľničku. Existujú milióny iných korenín, ktoré nemajú sodík a môžete si ich vychutnať. Vyskúšajte nové potraviny s novou chuťou, vyhnite sa pripaľovaniu jedla, pridajte viac pálivej papriky, alebo iné korenie ako karí.
Existuje nekonečné množstvo rôznych receptov pre prípravu zmesy karí korenia. Zaujímavosťou je, že ani jeden z tých receptov nie je pôvodný a ani univerzálny. Jediná vec, ktorú majú tieto recepty spoločnú, je použitie 20 korenín. Môže byť aj menej, no nikdy nie viac. A práve to je na tom to najlepšie. Vlastné karí si môžete namiešať z toho, čo doma máte!

Na vlastné kari budete potrebovať: kurkumu, kmín, koriander, sezam, šafran, fenikel, škorica, kardamóm, muškátový oriešok, klinček, kajenské korenie (čili), rímska rasca, tamarind, badián, čierne korenie, zázvor, horčičné zrnko, senovka grécka, cesnak, červená paprika
Postup: Hrajte sa a kombinujte podľa seba. Veď si môžete vytvoriť vlastné karí korenie, aké nikto iný na svete nespravil. Vždy sa však riaďte tým, že korenia, ktoré máte v celku (nie rozdrvené alebo v prášku), opečte krátko na suchej panvici. Jednak sa z nich uvoľní aróma a zároveň sa vám budú potom lepšie drviť či mlieť. Dávajte však pozor, korenie može veľmi ľahko prihorieť.
Vitamín D
Vitamín D je potrebný pre vaše telo na vstrebávanie vápnika. Bohužiaľ, tento vitamín prirodzene získaný zo slnka, môže byť ťažké dostať do tela v závislosti na ročnom období. Obohatené potraviny môžu pomôcť, ale nemusia stačiť. Vzhľadom k tomu, že vitamín D je rozpustný iba v tuku, nízkotučné mlieko ho nie vždy veľa obsahuje. Dospelí by sa mali zamerať na 600 medzinárodných jednotiek denne a zvýšiť ich na 800 po 30. roku života.

Zamerajte sa na vlákninu
Vláknina vo scvrknutom ovocí pomáha tráveniu fungovať správne, celkovo príjem vlákniny je kľúčom pre normálnu funkciu čreva a môže znížiť riziko gastrointestinálneho zápalu. Navyše, môže znížiť hladinu cholesterolu a otupiť vzostupu hladiny cukru v krvi, ku ktorému dochádza po jedle. Ale nemusíte sa obmedzovať iba na slivky. Ostatná zelenina, ovocie, orechy a obilniny budú stačiť.

Vláknina je známa tým, že pomáha udržiavať pravidelnú stolicu. Jedlá s vysokým obsahom vlákniny sú sýte pri relatívne nízkom obsahu kalórií. Niektoré druhy vlákniny tiež napomáhajú tvorbe „dobrých“ baktérií v tráviacom trakte, ktoré podporujú imunitu, pretože slúžia ako počiatočná obranná línia pri vytláčaní potenciálne škodlivých baktérií, ktoré by sa mohli do tráviaceho traktu dostať.