Za výrazné oranžové sfarbenie v niektorých druhoch zeleniny môže práve karotenoid. Pôsobí antioxidačne a v organizme plní viacero dôležitých úloh. Organizmus na zákalde svojich potrieb dokáže práve z betakaroténu vytvoriť vitamín A. Ak ho má ale organizmus dostatok, betakarotén na tento vitamín nepremieňa. Potláča v tele negatívny vplyv voľných radikálov, ktoré môžu vznikať aj v koži pôsobením UV žiarenia. Betakarotén nás okrem toho chráni aj pred spálením.
Je pravda, že najvyšší obsah betakaroténu obsahuje práve mrkva. Nájdete ho ale aj v ďalších druhoch zeleniny. Napriek tomu, že oranžové sfarbenie pre špenát príznačné nie je, v pomerne veľkom množstve obsahuje betakarotén aj špenát. V tesnom závese za ním je rímsky šalát a tiež sladké zemiaky, ktoré poznáme pod názvom batáty. V nich už oranžové sfarbenie je celkom viditeľné.

Podobne je to aj pri oranžových druhoch tekvíc a tiež pri čoraz obľúbenejšej tekvici hokkaido. Rovnako ho nájdete aj v oranžovom ananásovom melóne, ktorý do kategórie melónov bol nesprávne zaraďovaný. V skutočnosti ide o uhorku žltú. V našich končinách ho ale stále poznáme pod názvom žltý melón alebo aj cukrový melón.

Betakarotén nájdete ale aj v ďalších druhoch zeleniny ako je červená paprika, brokolica a hrachové struky. Medzi ovocím je zas typickou zložou marhúľ.