Niektoré zeleninové druhy, ako je zimný pór, kel hlávkový, ružičkový alebo kučeravý, môžete nechať na hriadkach do neskorej jesene. Praktické je myslieť na to už v lete a rastliny vysadiť len v jednej časti záhrady, aby vám pri jesennom rýľovaní a zazimovávaní pôdy neprekážali.
1. Plánujte
Ak ste tak ešte neurobili, poznačte si, kde ste pestovali ten-ktorý zeleninový druh. Kde rástla cibuľa, kde mrkva a hlúboviny? Takéto zápisky sú veľmi dôležité, aby ste v budúcej sezóne mohli zodpovedne naplánovať takzvanú rotáciu plodín, teda ich striedanie podľa odporúčaných osevných postupov. Fakt totiž je, že napríklad cibuľovinám sa po cibuli alebo cesnaku v druhom roku na rovnakej hriadke naozaj nedarí.
Môžete sa stretnúť s vyšším výskytom chorôb a škodcov aj s jednostranným vyčerpaním živín. Platí to, samozrejme, aj pri iných druhoch, ako sú napríklad rajčiaky alebo koreňová zelenina.

2. Nestúpajte
Už pri zbere úrody sa snažte minimalizovať šliapanie na hriadky, aby ste sa vyhli nadmernému utlačeniu pôdy. Po jesenných dažďoch je často podmáčaná a zhutnenie jej neprospieva. A hoci ju pri rýľovaní otočíte, dostanete sa najviac do hĺbky 20-25 cm. Utužené spodné podložie však bude naďalej znižovať priepustnosť, hlavne ťažších ílovitých pôd.