Ostrov DLHOVEKOSTI: Ľudia tu zabudli umierať, lebo JEDIA TOTO!
14. 7. 2023, 6:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:39)

Zdroj: Shutterstock
Ikaria leží pri známejšom gréckom ostrove Samos a patrí do skupiny piatich miest na svete, kde sa ľudia dožívajú najvyššieho veku, lebo žijú zdravo. Pozrite, čo jedia denne, a naopak, čo na ich tanieroch nikdy neskončí...
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CisbTJxjwlD/
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: https://www.instagram.com/p/Ci4XZ_zjUl8/
Galéria k článku
Zdroj: dobrejedlo.pluska.sk
Ikaria je skutočne malebný, hornatý ostrov plný farieb, izolovaný od ruchu veľkomesta. Vzdialený je približne 40 km od západného pobrežia Turecka, 10 hodín trajektom od Atén alebo 45 minút letu. Žije tu najviac 90 ročných ľudí na svete a každý tretí sa dožíva stovky! Fascinujúca je skutočnosť, že na tomto ostrove nie je známa rakovina, srdcové choroby, demencia ani depresia.
Známy reportér z National Geographic a New York Times, Dan Buettner, zaradil tento ostrov medzi miesta, známe ako modré zóny (Blue Zones). Blue Zones zahŕňa 5 oblastí, a to japonskú Okinavu, taliansku Sardíniu, Kostariku, kalifornskú Loma Lindu a Ikariu. V týchto oblastiach sa ľudia dožívajú najvyššieho veku na celom svete. Toto významné zaradenie poskytuje ďalší dôkaz o výnimočnosti tohto ostrova, ktorého tajomstvom je dlhovekosť a zdravý životný štýl.
Ostrov, kde sa neumiera
Čitateľov po celom svete zaujal uverejneným príbehom o starčekovi Stamatisovi, rodákovi z Ikarie, ktorý sa na ostrov vrátil po tridsiatich rokoch z Ameriky, kam odišiel za prácou. S diagnostikovanou rakovinou pľúc a malou šancou na prežitie. Na Ikarii, bez akýchkoľvek liekov a chemoterapie žil šťastne a úplne zdravo ďalších 36 rokov - do svojich úctyhodných 102!
Zdroj: Theyucatantimes.com
Príbeh Stamatisa, ktorý na Ikarii zdolal rakovinu, obletel svet. Starček Stamatis venoval Danovi svoj osvedčený recept na bylinkový čaj, ktorý Ikarčania pijú denne. Nájdete ho ďalej v článku.
Na Ikarii sa Stamatis vrátil k práci v záhrade a vo viniciach po jeho starých rodičoch. Každý večer odišiel za svojimi starými priateľmi z detstva, hral sa s nimi spoločenské hry a pil riedené domáce víno. Ako spomína: „Smrť som čakal, no nechodila.“
Na Ikarii si domáci zbierajú horské a záhradné bylinky, ktoré im rastú pod nosom. Najobľúbenejšie sú petržlenová vňať, oregano, tymian, majorán, šalvia, kôpor a diosmos, čo je kríženec medzi mätou a bazalkou. My sme si domov priniesli najlepší bobkový list, aký sme kedy videli, ovoňali...
Z byliniek si Ikarčania varia každý deň ich milovaný čaj - tento recept získal spomínaný novinár Dan Buettner. "Verím, že za ich dlhovekosťou stojí aj bylinkový čaj. Starí ľudia sa vyberú do hôr alebo na polia natrhať si čerstvé rastlinky aj každý deň - udržiava ich to v kondícii a tým tiež znižuje riziko demencie," tvrdí reportér, ktorý na Ikarii strávil niekoľkokrát po niekoľko mesiacov. Určite vyskúšajte - všetky ikarské bylinky rastú aj u nás.
Zdroj: Shutterstock
Doprajte si hrnček dobrého čaju!
Bylinkový čaj na dlhovekosť
2 ŠÁLKY, PRÍPRAVA 3 MINÚTY
Potrebujete:
- 2 šálky vody ( á 150 ml)
- 1 lyžička majoránu (môže byť aj sušený)
- 1 lyžička šalvie (tiež môže byť sušená)
- 1 lyžička mäty (môže byť sušená)
- dobrý med a citrón na podávanie
POSTUP:
- Vodu dajte zohriať - pozor, nesmie vrieť, odstavte, keď sa začnú na dne hrnčeka tvoriť bublinky. Takouto vodou zalejte pripravenú čajovú zmes.
- Nechajte lúhovať 10 minút. Čaj dochuťte medom a citrónom. Pite v kľude, pomaly po dobrom jedle a v dobrej spoločnosti - na tú Ikarčania nedajú dopustiť.
Žiadna smotana, radšej strukoviny
Strukoviny, predovšetkým fazuľa a cícer patria ku kľúčovým surovinám na celom ostrove. Mäso tu jedia sporadicky, ryby a morské plody tiež menej, ako by ste možno čakali. Omáčky, sýte polievky sa zahusťujú samotnou varenou zeleninou, najčastejšie však paradajkami. Žiadne ťažké smotany a šľahačky tu nečakajte. Presné zloženie jedálneho lístka Ikarčanov nájdete v grafe, ktorý vytvoril Dan Buettner - je v GALÉRII na konci článku.
Grécka fasolada
Fasolada je grécke národné jedlo z jedného hrnca a na Ikarii je veľmi obľúbené. Môžete na ňu tiež natrafiť pod názvom fasoulada alebo fasolia.
Zdroj: Shutterstock
GRÉCKA FASOLADA
6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 2 HODINY + NAMÁČANIE CEZ NOC
Potrebujete:
- 400 g sušenej fazule
- 600 g paradajok
- 1 veľká červená cibuľa
- 1 veľká mrkva
- 1 buľva čerstvého fenikla
- 500 ml vývaru
- soľ, mleté čierne korenie
- tymian, petržlenová vňať
- olivový olej
POSTUP:
- Fazuľu namočte na noc do studenej vody. Paradajky sparte horúcou vodou.
- V hrnci, ktorý môžete dať aj do rúry, rozpáľte olej a osmažte nakrájanú mrkvu s cibuľou a feniklom. Pridajte tymian.
- Sparené paradajky olúpte, zbavte jadierok a pokrájajte. Pridajte do hrnca aj s fazuľou.
- Zalejte olejom, osoľte, okoreňte a podlejte vývarom. Premiešajte, zakryte a dajte do rúry vyhriatej na 150 °C na 90 minút.
- Občas premiešajte, prípadne podlejte vývarom. Podávajte ozdobené petržlenovou vňaťou.
Ak sa vyberiete na Ikariu, nesmiete vynechať tamojšie Seychely. Táto pláž s bielym pieskom a tyrkysovou vodou vám vyrazí dych!