Reklama

Viete, ako efektívne využiť RAJČIAKY? Tomuto vďačia za svoju obľúbenosť

Glutamany, ktorých sa väčšina ľudí stráni, sú súčasťou niektorých bežných potravín.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
záhradkár logo

redakcia Záhradkár

Kolektív autorov

Toto sladučké ovocie väčšina z vás berie ako zeleninu. Či už surové alebo varené, najlepšie chutia v slaných jedlách. Jedna šálka obsahuje len 32 kalórií, čím sa stávajú účinným nástrojom na chudnutie. Okrem toho, majú vysoké zastúpenie minerálu draslíka a vitamínu C.

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER: Využite nadbytok rajčiakov a usušte si ich

    Čoraz populárnejšia je domáca výroba kečupu, a práve ten je veľmi zdravý. Rajčiny  pri jeho príprave varíte, čím sa rýchlejšie uvoľňuje dôležitý antioxidant a karotenoid lykopén so silnými antioxidačnými účinkami.

    Tie vás chránia pred cukrovkou, aterosklerózou, rakovinou, srdcovými, kožnými a neurologickými ochoreniami. 

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Zužitkujte úrodu zo skleníka na fantastický sladký aj pálivý kečup plný vitamínov

      Výskumy ďalej potvrdzujú, že tento silný antioxidant je veľmi účinný v boji proti rakovine prostaty. Vďaka luteínu a zeaxantínu zase paradajky pomáhajú predchádzať ochoreniam očí a chránia váš zrak.

      Spôsoby využitia

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        TEASER: Ako na dokonalé paradajky? Toto sú overené rady!

        Urobte si z rajčín:

        • polievku,
        • šťavu,
        • omáčku na cestoviny aj na pizzu,
        • kečup bez konzervantov,
        • chutney alebo džem, ktorý sa podobá šípkovému. 

        Ak ich máte naozaj nadbytok, tak si ich vysušte do zásoby, zavarte alebo naložte do olivového oleja. Týmto sa rajčiny zakonzervujú a budete ich môcť jesť kedykoľvek.

        Rajčiny milujú slnko a teplo. Radšej ako v chladničke ich skladujte položené na stole. A nikdy ich nezmrazujte. Plody by tak prišli nielen o tvar a živiny, ale aj o nezameniteľnú chuť.

        Anketa

        Robíte domáci kečup?

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
         
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • captions and subtitles off, selected

          Zdroj: https://zdravie.pluska.sk/zdravy-zivot/milujete-kecup-mali-ste-je-zdravsi-ako-ste-mysleli

          Autor článku

          redakcia Záhradkár

          Kolektív autorov
          Sme tím vášnivých záhradkárov, ktorí sa delia o svoje vedomosti a lásku k záhradníctvu. Našim cieľom je prinášať odborné rady, praktické skúsenosti, inšpiráciu a aktuálne trendy v oblasti úžitkových i okrasných záhrad a všetkého, čo súvisí s rastlinami.