Chren dedinský (Armoracia rusticana) je v tradičnej kuchyni považovaný skôr za pochutinu než za zeleninu. Medzi koreňmi, ktoré sa u nás bežne vyskytujú vo voľnej prírode, a tými z obchodu je značný rozdiel.
Najznámejšou odrodou je ‘Krenox’ s krehkými koreňmi a výraznou ostrou chuťou.

Pomerne nenáročný
Dlhé korene svetložltej farby s bielou dužinou a výraznými silicami si našli miesto aj v slovenských záhradách. Úplná mrazuvzdornosť rastlín je dobrým predpokladom na pestovanie aj vo vyšších polohách.

Pre správny vývin koreňov je potrebná hlboká priepustná pôda, najlepšie stredne ťažká a bohatá na živiny. Chren sa odporúča vysádzať ideálne na slnečné či polotienisté miesto. Uprednostňuje vyššiu vlhkosť vzduchu a väčšie množstvo zrážok.
- Rýchlo rastúci
- Treba dať pozor, aby sa priveľmi nerozrástol, pretože na jeho rozmnoženie stačí iba malý kúsok koreňa zabudnutého v pôde.
