Bôb bol kedysi jednou z najbežnejších strukovín v našich končinách. A zároveň je považovaný za jednu z najstarších plodín vôbec. Pochádza zo Severnej Afriky a Ázie ale v oblasti Stredomoria ho konzumovali už 6000 rokov p. n. l.

Zdraviu prospešný
Je zdrojom bielkovín, draslíka, fosforu, zinku, horčíka, mangánu, vápnika a vitamínov B, K a C. Práve v jedálničku vegetariánov by kvôli vysokému obsahu bielkvín nemal chýbať. V bôbe sa nachádza aj vláknina, ktorá prispieva k správnej činnosti čriev. Keďže obsahuje nízke množstvo sacharidov, je vhodný aj pri diétach či pre diabetikov. Neobsahuje cholesterol a dokonca pôsobí ako prevencia proti Parkinsonovej chorobe.
Pestujete aj vy vo vašej záhrade bôb?
Zber
V Taliansku sa konzumuje už vo svojom ranom štádiu rastu, teda ako mladé mäkké zrnká. Po dozretí sa konzumujú celé lusky ale u nás je konzumácia bôbu najčastejšia vo forme samotných bôbov. Zrelé zelené struky v našom podnebí a pri skorej sejbe zberáme už v júni, nezrelé semená od júla do augusta a zrelé od konca augusta.

Čo s ním?
Keď ste si už dopestovali bôb, možno sa pýtate, čo okrem polievky s ním. Je vhodný aj ako príloha či pri príprave nátierok. Hodí sa ale aj do šalátov a cestovín, prípadne aj na zapekanie s ďalšou zeleninou.
