Nezabúdajte na to vzácne: Profesor Hričovský sa v rozhovore podelil o cennú radu
1. 4. 2024, 20:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:41)

Zdroj: VLADIMÍR KAMPF
Uznávaný odborník Dr.h.c. prof. Ing. Ivan Hričovský, DrSc. (92), už roky motivuje záhradkárov, aby sa snažili dopestovať si vlastné ovocie. Je zástancom starších odrôd a vzhľadom na to, že výsadieb starých pôvodných ovocných stromov je čoraz menej, adresoval mladým ľuďom vzácnu radu.
Zdroj: JÚLIUS DUBRAVAY
Zdroj: JÚLIUS DUBRAVAY
Zdroj: Vladimír Kampf
Galéria k článku
Pán profesor pochádza z Horného Hričova pri Žiline a symbolika ho neobchádza ani v súčasnosti, keď žije neďaleko Bratislavy. Náš najznámejší pomológ býva totiž na Višňovej ulici.
Láska k rodine
Jablko nepadá ďaleko od stromu a inak to nie je ani v prípade uznávaného profesora. Vzťah k ovocinárstvu zdedil po otcovi, pre ktorého bola záhrada vášňou. A kde sa v ňom berie toľká vľúdnosť? Tú má podľa vlastných slov tiež po rodičoch. V žiadnom rozhovore nezabudne spomenúť svojich najbližších, pretože, ako sám otvorene hovorí, za všetko, čo dokázal, vďačí hlavne rodine. S láskou rozpráva najmä o manželke Eve. A veru, harmonickejší vzťah si hádam ani nevieme predstaviť. Žena nášho najznámejšieho ovocinára zasvätila život práci v oblasti zeleninárstva.
Zdroj: JÚLIUS DUBRAVAY
Pán Hričovský pochádza z Horného Hričova pri Žiline a symbolika ho neobchádza ani v súčasnosti, keď žije neďaleko Bratislavy. Náš najznámejší pomológ býva na Višňovej ulici.
Vyťažený na maximum
Pred jeho domom je vždy rušno. My sme sa pri príchode striedali s predchádzajúcou návštevou. Po zvítaní pán profesor vybral zo schránky niekoľko listov. Každému vždy ochotne poradí a sám priznáva, že práve záujem ľudí ho v pokročilom veku drží nad vodou a dodáva mu silu a energiu. Vzápätí nás obdaroval dvomi jablkami. „Moje jablká sú ‘Rubín’ a ‘Rubinola’. Chuťovo najlepšie jablká,“ povedal nám dodávajúc, že sú vysokoodolné proti chrastavitosti, takže jeho voľba má svoj význam. „A potom z tých žltých je to odroda ‘Golden Delicious’, ktorú majú rady najmä ženy.“
‘Rubín’
sa vyznačuje typickou krémovou žltobielou šťavnatou dužinou výbornej sladkej chuti. Červené plody sú pomerne veľké a zberajú sa v prvej polovici októbra. Pri dobrom skladovaní vydržia do februára.
‘Rubinola’
má stredne veľké plody plocho guľovitého tvaru žltej farby s rozsiahlym červeným líčkom a výbornou chuťou. Dužina je krehká a šťavnatá. Zberajte ich v druhej polovici septembra, plody môžete skladovať do februára.
Dvadsiateho tretieho januára ste oslávili 92 rokov. Pomysleli ste si niekedy, že budete v tomto úctyhodnom veku ešte stále aktívne radiť ľuďom?
Nenapadlo mi to, ale je to také povzbudenie aj pre ostatných, ktorí sú mladší, že ak ste aj v staršom veku a ľudia vás chcú, to vám dáva silu a energiu. Denne mi volajú desiatky ľudí z celého Slovenska. Najviac je to vo štvrtok a v piatok. V piatok robím facebookovú stránku s doktorom Horákom. A to už robím dvanásť rokov. Doteraz som odpovedal 150-tisíc ľuďom.
Ľudia vám dodávajú pozitívnu energiu, ktorú im naspäť adresujete. Doslova sršíte elánom. Kde beriete životnú silu? Je to aj vďaka ovociu?
Samozrejme, je to aj vďaka ovociu. Ale najmä vďaka dobrej žene a rodine. Nesmierne si vážim, že ma ľudia chcú, že ma neodhadzujú ako starého somára do koša. (Úsmev.)
Zdroj: JÚLIUS DUBRAVAY
Jeho srdcovou záležitosťou sú jablká. Nedá na ne dopustiť a rád spomína staré anglické príslovie: „An apple a day keeps the doctor away.“ Vo voľnom preklade: Jedno jablko denne udrží lekára ďaleko.
Aké rady si ľudia pýtajú najčastejšie?
Častou otázkou je, kedy sadiť, aké odrody a druhy podľa konkrétnej oblasti.
A s akými problémami za vami najčastejšia chodia?
Každý ma prosí: „Nevieme rezať, poďte mi porezať.“ Alebo: „Buďte pri výsadbe, aby ste mi poradili.“ Ale najviac ich zaujíma rez ovocných drevín. A potom ochrana – čiže ako a kedy striekať.
Vzácnu radu profesora Hričovského nájdete na nasledujúcej starne >>>
Ktoré druhy by nemali chýbať v záhrade záhradkárov začiatočníkov?
V každom prípade by to mali byť jablone, hrušky, slivky, čerešne, višne a v teplejších oblastiach marhule. Z drobného ovocia si vysaďte rakytník s vysokým obsahom vitamínu C, aróniu čiernoplodú, zemolez kamčatský, v severnejších polohách čučoriedky, brusnice.
Jabloň a hruška do každej záhrady
Jabloň a hruška by nemali chýbať v žiadnej záhrade. Správnym výberom odrôd si zabezpečíte dlhé obdobie zberu úrody a pri správnom skladovaní si na nej pochutíte až do jari.
Pán profesor odporúča jablone na podpníku MM106. Medzi letné (skoré) odrody patria ‘Júlia’, ‘Priesvitné letné’, jesenné sú napríklad jeho obľúbené ‘Rubín’, ‘Rubinola’, a z neskorých zimných odrôd vysaďte ‘Melrose’, ‘Ontario’, ‘Golden Delicious’, ‘Idared’.
Hrušky vyberajte tie na podpníku dula. Azda najobľúbenejšou skorou odrodou výbornou na priamy konzum aj spracovanie je odroda ‘Williamsova’, jesenná je ‘Konferencia’ alebo ‘Dicolor’, zimná ‘Lucasova’.
Pán profesor odporúča aj ázijské hrušky, ktoré sa vyznačujú vysokou odolnosťou proti hrdzi hruškovej.
A čo ľudia, ktorí nemajú záhradku? Čo pestovať na balkónoch?
Tam odporúčam jablone na slabo rastúcom podpníku M9 či hrušky na podpníku dula. A potom môžu byť aj ríbezle, egreše, jahody, maliny... To všetko môžete pestovať na balkónoch najmä v mestách, kde nemáte záhradky. Môžete ich pestovať vo vyvýšených záhonoch, ktoré si urobíte na okraji balkóna alebo v kontajnerových nádobách. A k tomu okrasné ruže. Balkón sa dá využiť na krásu aj úžitok.
Ľuďom radíte už dlhé roky, ba až desaťročia. Ktoré odrody sa vám za ten čas vryli do srdca?
Moje obľúbené sú najmä jablone. Ako som spomínal, sú to odrody ‘Rubín’ a ‘Rubinola’. Potom sú to hrušky, a to napríklad skoršia odroda ‘Clappova’. Ďalšie sú broskyne ‘Redhaven’ a ‘Cresthaven’.
„Bol by som rád, keby sme dali také odporúčanie mladým generáciám, aby nezabúdali ani na staré odrody, ktoré boli vzácne.“
Vidíte nejaké rozdiely v tom, aké boli trendy v pestovaní ovocia, keď ste svoju kariéru začínali, a aké sú dnes?
Vtedy sa pestovali stromy najmä na bujne rastúcich podpníkoch, ako sú jabloň plánka alebo hruška plánka, ktoré sa dožívali 100 až 120 rokov. Tak by som mohol hovoriť o ďalších a ďalších druhoch. Boli to staré odrody, ktoré sa vyznačovali vysokou odolnosťou proti chorobám. Naši ľudia v tom čase, pred sto rokmi, nepoznali, čo je to chemická ochrana.
Akých základných pravidiel by sa mali záhradkári držať pri voľbe správneho termínu rezu ovocín?
Začiatkom marca režte všetky jadroviny, ríbezle, egreše, josty, maliny, černice. Kôstkoviny režte po zbere úrody. Marhule, broskyne v auguste, orechy začiatkom mája a moruše začiatkom septembra.
Zdroj: JÚLIUS DUBRAVAY
V skorej jari odporúča rezať všetky jadroviny, ríbezle, egreše, josty, maliny, černice. Začiatkom mája môžete orezať orechy.
Prím hrajú rezistentné odrody
V súčasnosti, keď mnohí už neradi používajú chemickú ochranu a do popredia sa dostáva ekologické pestovanie a túžba po biojablkách, vám odporúčame siahnuť po rezistentných odrodách proti chrastavosti či odrodách menej citlivých proti múčnatke jabloňovej. Vyberajte z odrôd ‘Angold’, ‘Jarka’, ‘Topaz’, ‘Gold Star’.
Ak ste však zabrdli do prírodného či permakultúrneho pestovania, určite sa porozhliadnite po starých pôvodných odrodách, ktoré sú nielen odolné proti chorobám a škodcom, ale poskytujú aj vysokú úrodu a zapadnú do miestnej krajiny. Známe sú odrody ‘Boskoopské’ či ‘Hontianske’.
Z hrušiek odolných proti chrastavitosti stoja za zmienku odrody ‘Dronardova’, ‘Nelisova zimná’, ‘Špinka’, ‘Konferencia’, ‘Diana’, ‘Beta’. Ak túžite po čerešni, vrtivka čerešňová nenapadne odrody ‘Karešova’ a ‘Gaštanka’.
Slivky odporúčame tolerantné (‘Čačanská lepotica’) či rezistentné (‘Jojo’). Z marhúľ stoja za zmienku najmä odrody ‘Veselka’, ‘Veharda’, ‘Veľkopavlovická’ a z broskýň ‘Redhaven’, ‘Flamingo’, ‘Cresthaven’.