4 spôsoby ako spracovať bohatú úrodu RAJČIAKOV do zásoby
9. 8. 2022, 18:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:36)

Zdroj: SHUTTERSTOCK
Receptov na uchovanie rajčiakov na celú zimu je toľko, že si určite bez problémov vyberiete svoje obľúbené.
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Galéria k článku

Zdroj: Shutterstock
Niet nad domáci kečup.
1. Pripravte si vynikajúci kečup
Niet nad poctivý domáci kečup. Bez výčitiek ho naservírujte i najmenším, návšteve či podarujte na letnej grilovačke. Na kečup sa hodia dokonale zrelé rajčiaky. Osvedčili sa hlavne slivkové odrody s väčším podielom dužiny, ako sú napríklad ‘Šejk’ alebo ‘Orbit’.
Budete potrebovať: 2,5 kg zrelých rajčiakov • 230 g trstinového cukru • 400 g nastrúhaných jabĺk • 200 g rajčiakového pretlaku bez príchuti • 60 ml červeného vínneho octu • 15 g soli • štipku nového korenia • lyžičku mletého čierneho korenia • štipku mletej škorice • 4 strúčiky najemno nakrájaného cesnaku • 1 cibuľu • 2 bobkové listy • 2 l vody
POSTUP:
Vo veľkom hrnci skaramelizujte cukor. Pridajte jablká a chvíľku poduste. Pridajte nakrájané rajčiaky, pretlak a zalejte vodou. Počas stáleho miešania varte na stredom plameni. Postupne pridávajte všetky suroviny, ocot prilejte až nakoniec. Pomaly varte bez pokrievky asi 4 až 5 hodín. Nezabúdajte zmes často premiešavať, aby neprihorela. Rajčiaky by sa mali úplne rozvariť a prebytočná voda odpariť. Odstavte a nechajte dve hodiny odležať pre úplné rozvinutie chutí. Celú zmes prepasírujte. Hotový kečup nalejte do pohárov a sterilizujte pri 80 °C 30 minút.
Zdroj: Shutterstock
Domáce sušené paradajky
2. Usušte ich
Sušené rajčiaky vynikajú výraznou chuťou a sú klasickým doplnkom prevažne talianskych jedál. S trochou šikovnosti si ich hravo nasušíte doma a vyhnete sa tak vysokým cenám v obchodoch. Na sušenie vyberajte odrody, ktorých plody obsahujú menej vody, napríklad čerešňové (cherry), ktoré sú navyše príjemne sladké (‘Mandat F1’, ‘San Marzano’, ‘Roma’, ‘Datlo’).
POSTUP:
Umyté rajčiaky nakrájajte na polovice alebo štvrtiny (podľa veľkosti). Poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a posypte cukrom, soľou, mletým čiernym korením. Môžete pridať aj vetvičky sušeného tymianu alebo oregana. Sušte v rúre pri teplote 100 °C asi hodinu. Dvierka nechajte pootvorené. Čas sušenia závisí od veľkosti rajčiakov a obsahu vody v nich, preto to môže trvať aj dlhšie.
Zdroj: Shutterstock
Spracujte rajčiaky klasicky aj netradične. Receptov je mnoho.
3. Naložte ich do ovocného octu
Na zaváranie sa najlepšie hodia čerešňové a kokteilové odrody, no ak pestujete takzvané divé rajčiaky s naozaj drobnými plodmi, tento recept je skvelý aj na ich spracovanie do zásoby. Vyskúšajte príjemnú kombináciu sladkastej chuti plodov a ovocného octu.
Na ovocný ocot budete potrebovať: 1 l jablčného octu • 75 ml jablčnej šťavy • 2 lyžičky celého čierneho korenia • 1 lyžičku celého nového korenia • pol lyžičky celých klinčekov • 2 lyžičky celého koriandra • 1 drievko škorice • čili podľa chuti (nemusí byť)
POSTUP:
Tekutiny na prípravu ovocného octu pomaly priveďte do varu. Ak sa tvorí pena, zberajte ju. Keď zmes zovrie, pridajte koreniny a varte asi 10 minút. Hotový ocot sa môže použiť hneď na zaváranie, ale skvelý je aj do šalátov (v tomto prípade ho ešte horúci nalejte do čistých fliaš, uzatvorte a skladujte v chlade). Pred vložením do zaváraninového pohára každý rajčiak niekoľkokrát prepichnite špáradlom. Na ozvláštnenie chuti môžete pridať zopár lístkov mäty. Zalejte horúcim ovocným octom tak, aby jeho hladina prevýšila plody asi o 2,5 cm. Uzavrite a nechajte 4 až 6 týždňov odležať. Po otvorení uchovávajte v chladničke.
Zdroj: shutterstock
Rajčinová omáčka chutí vynikajúco.
4. Pripravte si hotové predjedlo
Kto by nepoznal legendárnu taliansku bruschettu s lahodnou zmesou rajčiakov, bazalky a cesnaku? Ak máte nadbytok rajčiakov a trochu času, hravo si hlavnú zložku tohto chutného predjedla pripravíte do zásoby na celú zimu.
Budete potrebovať: 1,5 kg rajčiakov • 5 strúčikov cesnaku • 250 ml suchého bieleho vína • 250 ml bieleho vínneho octu • 125 ml vody • 2 lyžice cukru • 2 lyžice sušenej bazalky • 2 lyžice sušeného oregana • 2 lyžice balzamikového octu
POSTUP:
Rajčiaky umyte a nakrájajte na drobnejšie kocky. Vo väčšom hrnci zmiešajte všetky ostatné suroviny, priveďte do varu a nechajte asi 5 minút podusiť. Pokrájanými rajčiakmi naplňte zaváraninové poháre asi 2 cm pod okraj. Zalejte uvareným nálevom, poháre uzavrite a sterilizujte 20 minút.