Reklama

4 spôsoby ako spracovať bohatú úrodu RAJČIAKOV do zásoby

paradajky - rajčiny - paradajkový pretlak

Zdroj: SHUTTERSTOCK

Reklama
Ing. Marcela Šišoláková

Marcela Šišoláková

Vedúca redakčného tímu časopisu Záhradkár

Receptov na uchovanie rajčiakov na celú zimu je toľko, že si určite bez problémov vyberiete svoje obľúbené.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER: 6 rajčiakových tipov na júl pre bohatú úrodu

    Zdroj: Shutterstock

    Niet nad domáci kečup.

    1. Pripravte si vynikajúci kečup

    Niet nad poctivý domáci kečup. Bez výčitiek ho naservírujte i najmenším, návšteve či podarujte na letnej grilovačke. Na kečup sa hodia dokonale zrelé rajčiaky. Osvedčili sa hlavne slivkové odrody s väčším podielom dužiny, ako sú napríklad ‘Šejk’ alebo ‘Orbit’.

    Budete potrebovať: 2,5 kg zrelých rajčiakov • 230 g trstinového cukru • 400 g nastrúhaných jabĺk • 200 g rajčiakového pretlaku bez príchuti • 60 ml červeného vínneho octu • 15 g soli • štipku nového korenia • lyžičku mletého čierneho korenia • štipku mletej škorice • 4 strúčiky najemno nakrájaného cesnaku • 1 cibuľu • 2 bobkové listy • 2 l vody

    POSTUP:
    Vo veľkom hrnci skaramelizujte cukor. Pridajte jablká a chvíľku poduste. Pridajte nakrájané rajčiaky, pretlak a zalejte vodou. Počas stáleho miešania varte na stredom plameni. Postupne pridávajte všetky suroviny, ocot prilejte až nakoniec. Pomaly varte bez pokrievky asi 4 až 5 hodín. Nezabúdajte zmes často premiešavať, aby neprihorela. Rajčiaky by sa mali úplne rozvariť a prebytočná voda odpariť. Odstavte a nechajte dve hodiny odležať pre úplné rozvinutie chutí. Celú zmes prepasírujte. Hotový kečup nalejte do pohárov a sterilizujte pri 80 °C 30 minút.

    Zdroj: Shutterstock

    Domáce sušené paradajky

    2. Usušte ich

    Sušené rajčiaky vynikajú výraznou chuťou a sú klasickým doplnkom prevažne talianskych jedál. S trochou šikovnosti si ich hravo nasušíte doma a vyhnete sa tak vysokým cenám v obchodoch. Na sušenie vyberajte odrody, ktorých plody obsahujú menej vody, napríklad čerešňové (cherry), ktoré sú navyše príjemne sladké (‘Mandat F1’, ‘San Marzano’, ‘Roma’, ‘Datlo’).

    POSTUP:
    Umyté rajčiaky nakrájajte na polovice alebo štvrtiny (podľa veľkosti). Poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a posypte cukrom, soľou, mletým čiernym korením. Môžete pridať aj vetvičky sušeného tymianu alebo oregana. Sušte v rúre pri teplote 100 °C asi hodinu. Dvierka nechajte pootvorené. Čas sušenia závisí od veľkosti rajčiakov a obsahu vody v nich, preto to môže trvať aj dlhšie.

    Zdroj: Shutterstock

    Spracujte rajčiaky klasicky aj netradične. Receptov je mnoho.

    3. Naložte ich do ovocného octu

    Na zaváranie sa najlepšie hodia čerešňové a kokteilové odrody, no ak pestujete takzvané divé rajčiaky s naozaj drobnými plodmi, tento recept je skvelý aj na ich spracovanie do zásoby. Vyskúšajte príjemnú kombináciu sladkastej chuti plodov a ovocného octu.

    Na ovocný ocot budete potrebovať: 1 l jablčného octu • 75 ml jablčnej šťavy • 2 lyžičky celého čierneho korenia • 1 lyžičku celého nového korenia • pol lyžičky celých klinčekov • 2 lyžičky celého koriandra • 1 drievko škorice • čili podľa chuti (nemusí byť)

    POSTUP:
    Tekutiny na prípravu ovocného octu pomaly priveďte do varu. Ak sa tvorí pena, zberajte ju. Keď zmes zovrie, pridajte koreniny a varte asi 10 minút. Hotový ocot sa môže použiť hneď na zaváranie, ale skvelý je aj do šalátov (v tomto prípade ho ešte horúci nalejte do čistých fliaš, uzatvorte a skladujte v chlade). Pred vložením do zaváraninového pohára každý rajčiak niekoľkokrát prepichnite špáradlom. Na ozvláštnenie chuti môžete pridať zopár lístkov mäty. Zalejte horúcim ovocným octom tak, aby jeho hladina prevýšila plody asi o 2,5 cm. Uzavrite a nechajte 4 až 6 týždňov odležať. Po otvorení uchovávajte v chladničke.

    Zdroj: shutterstock

    Rajčinová omáčka chutí vynikajúco.

    4. Pripravte si hotové predjedlo

    Kto by nepoznal legendárnu taliansku bruschettu s lahodnou zmesou rajčiakov, bazalky a cesnaku? Ak máte nadbytok rajčiakov a trochu času, hravo si hlavnú zložku tohto chutného predjedla pripravíte do zásoby na celú zimu.

    Budete potrebovať: 1,5 kg rajčiakov • 5 strúčikov cesnaku • 250 ml suchého bieleho vína • 250 ml bieleho vínneho octu • 125 ml vody • 2 lyžice cukru • 2 lyžice sušenej bazalky • 2 lyžice sušeného oregana • 2 lyžice balzamikového octu

    POSTUP:
    Rajčiaky umyte a nakrájajte na drobnejšie kocky. Vo väčšom hrnci zmiešajte všetky ostatné suroviny, priveďte do varu a nechajte asi 5 minút podusiť. Pokrájanými rajčiakmi naplňte zaváraninové poháre asi 2 cm pod okraj. Zalejte uvareným nálevom, poháre uzavrite a sterilizujte 20 minút.

    Autor článku

    Marcela Šišoláková

    Vedúca redakčného tímu časopisu Záhradkár
    Som vyštudovaná záhradná architektka obľubujúca kvitnúce, jedlé a prírodné záhrady. Svojimi skúsenosťami a najmä činmi sa snažím zveľaďovať svoje okolie, edukovať nielen mládež a šíriť skúsenosti a rady renomovaných odborníkov.